NOS NieuwsAangepast

Keizer: ik wil VVD-voorzitter blijven

VVD-voorzitter Keizer: ik heb integer gehandeld

VVD-partijvoorzitter Keizer wil aanblijven als VVD-voorzitter en denkt ook dat dat kan. Hij is op 20 mei als enige kandidaat verkiesbaar op het voorjaarscongres van de VVD.

Hij blijft erbij dat hij integer heeft gehandeld bij de overname van zijn crematoriumbedrijf. Dat vertelde hij vanmorgen aan journalisten, die hij had uitgenodigd voor wat hij een persgesprek noemde.

Ik ben zelf altijd heel streng geweest op integriteit en neemt u van mij aan: ik ben ook heel streng als het mijzelf betreft

VVD-voorzitter Keizer

Keizer zegt dat hem niets te verwijten valt en dat de overname van het bedrijf in 2012 goed en correct is verlopen. Naar aanleiding van de storm van kritiek heeft Keizer alle stukken uit het archief erbij gezocht, zegt hij. Een samenvatting daarvan (.pdf) is uitgedeeld aan de pers.

Op vragen van journalisten waarom hij niet eerder duidelijkheid heeft gegeven, antwoordt Keizer dat het een complexe kwestie is. "Als er iemand behoefte had aan snel duidelijkheid dan was ik het wel."

De integriteitscommissie van de VVD neemt later het besluit of er een eigen onderzoek komt naar Keizer of dat men dat op basis van zijn uitleg niet nodig vindt. Waarnemend voorzitter van die commissie is Willibrord van Beek, commissaris van de Koning in Utrecht.

Cadeau

Volgens Keizer was de overname een zaak tussen de vereniging en het management. De ledenraad van de vereniging, en niet alle leden afzonderlijk, moest met de verkoop instemmen en deed dat unaniem, zegt Keizer.

Bij de verkoop van het bedrijf in 2012 werd de waarde geschat op 31 miljoen euro. Maar het werd voor 12,5 miljoen euro verkocht aan Keizer en zijn partners.

Externe bureaus

Volgens Keizer hebben drie verschillende externe bureaus de waarde onderzocht en kwamen die op verschillende bedragen uit tussen de 6 en 19 miljoen euro. Na onderhandelingen tussen de vereniging en het management zijn ze toen uitgekomen op 12,5 miljoen.

"Er was sprake van een economische crisis, waarbij de verwachtingen in de verschillende landen (ook in Nederland) niet positief waren", zegt Keizer hierover. "Dit heeft een groot effect op een bedrijf dat wereldwijd actief is."

'Roept vragen op

"Maar dit roept meer vragen op dan het beantwoordt", zegt hoogleraar accountancy Marcel Pheijffer hierover. "Er is een samenvatting van een A4'tje over die cruciale rapporten over de waardering van de onderneming. Maar ik kan daar niet uit halen wat de opdracht was, welke gegevens zijn gebruikt, wie die heeft opgesteld. Dat zijn essentiële vragen die niet beantwoord worden."

Daarbij kregen Keizer en zijn partners ook nog eens een winstuitkering van 12 miljoen cadeau, bedoeld voor de leden van de vereniging.

Keizer zou aan beide kanten van de onderhandelingstafel hebben gezeten. Hij zat er namens de vereniging en namens de kopers. Keizer zegt nu dat hij zich "op het moment van de besluitvorming" heeft teruggetrokken.

VVD-voorzitter Henry Keizer bij het ministerie van premier Rutte

Keizer is negatief in het nieuws sinds onderzoeksjournalisten van Follow the Money afgelopen zaterdag een stuk over de overname van het crematoriumbedrijf publiceerden.

De voormalig voorzitter en penningmeester van de vereniging zeggen in een verklaring (zie foto's) dat zij er nog steeds achter staan dat zij toestemming hebben gegeven voor de verkoop.

Zij vinden het onterecht dat zij "op een negatieve manier zijn afgeschilderd als een stel makke lammeren" die onwetend hebben ingestemd met een ongunstige verkoop.

Follow the Money en PowNed mogen overigens niet bij het gesprek zijn en werden buiten bij het hek tegengehouden.

Follow the Money geweigerd bij persconferentie Keizer

Integriteitskwesties

VVD'ers zeggen last te hebben van deze zaak. Er speelden eerder integriteitskwesties binnen de partij. Het Kamerlid Verheijen bijvoorbeeld vertrok in 2015 vanwege verkeerde declaraties.

Het was Keizer die toen als partijvoorzitter opdracht gaf om onderzoek naar de kwestie-Verheijen te doen. Hij eiste dat Verheijen terugtrad totdat het onderzoek van de integriteitscommissie klaar was. Sindsdien gelden er strenge regels binnen de partij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl