De Macedonische politie staat tegenover demonstranten
NOS NieuwsAangepast

'Totale chaos', honderd gewonden bij bestorming parlement Macedonië

Bij de bestorming van het Macedonische parlement in hoofdstad Skopje zijn ongeveer honderd mensen gewond geraakt. Onder hen zijn vier politici en 22 agenten. De rest van de gewonden zijn demonstranten.

De onrust brak uit nadat het parlement iemand van Albanese afkomst tot voorzitter had verkozen. Nationalisten in Macedonië zijn daar woedend over. Ze bestormden het parlementsgebouw en drongen naar binnen. "Het was een totale chaos", zegt correspondent Mitra Nazar in het NOS Radio 1 Journaal. "Je kunt het bijna een staat van wetteloosheid noemen."

President Macedonië roept op tot kalmte

In het gebouw ontstonden massale vechtpartijen. Een van de mensen die werden aangevallen is de leider van de sociaal-democratische oppositiepartij. Hij wil een regering vormen met partijen van etnische Albanezen. Dat stuit op veel verzet van de nationalistische conservatieven.

"Je moet begrijpen dat dit aanhangers zijn van de rechts-conservatieve partij, die de afgelopen tien jaar heeft geregeerd", zegt Nazar. "Ze zijn bang hun Macedonische identiteit en cultuur te verliezen."

Toch lijkt het er volgens critici niet op dat de betogers alleen maar boze burgers zijn. Nazar vertelt dat er ook mannen met zwarte maskers waren, mogelijk voetbalhooligans, en dat de oproerpolitie opvallend laat in actie kwam.

Afzwaaiend premier Nikola Gruevski en zijn conservatieve partij hebben er belang bij dat het vormen van een nieuwe regering mislukt. "Vanwege corruptieschandalen zit het er dik in dat hij en een aantal hoge functionarissen in de gevangenis terechtkomen zodra ze hun ambt neerleggen", legt Nazar uit.

Hoewel de rellen voorbij zijn, blijft de sfeer gespannen. De betogers hebben tenten voor het parlementsgebouw neergezet en zeggen dat ze voorlopig niet weggaan. De president roept op tot kalmte.

Macedonië is kandidaat-lidstaat van de Europese Unie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl