Politici gewond na bestorming parlement Macedonië

In de Macedonische hoofdstad Skopje zijn zo'n 200 demonstranten het parlement binnengedrongen na een bestorming. De nationalistische betogers zijn woedend vanwege de verkiezing van een etnisch Albanese parlementsvoorzitter.

De sociaal-democratische oppositieleider Zoran Zaev werd mishandeld door de demonstranten, die aanhangers zijn van de conservatieve partij. Hij liep een bloedende hoofdwond op. Zeker drie andere politici en tien politieagenten zijn eveneens gewond geraakt.

De politie heeft buiten het parlementsgebouw flitsgranaten afgevuurd om de betogers te desoriënteren, zodat parlementariërs konden worden geëvacueerd. De demonstranten hebben nu buiten het parlementsgebouw tenten neergezet en zeggen dat ze niet van plan zijn te vertrekken, voor er nieuwe verkiezingen komen.

  • AFP
    De leider van de sociaal-democraten, Zoran Zaev, raakte gewond aan zijn hoofd
  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters
    Nationalisten drongen het parlement van Macedonië binnen

Het is al langer onrustig in Macedonië. Sinds de verkiezingen in december gaan aanhangers van de huidige conservatieve regeringspartij dagelijks de straat op. Die partij won de verkiezingen, maar het lukt niet om een coalitie te vormen.

De sociaal-democratische oppositiepartij wil met etnisch-Albanese partijen een regering vormen, maar president Ivanov - die bij de conservatieve partij hoort - weigert zijn fiat te geven. Ook de aanhoudende protesten en bedreigingen frustreren de totstandkoming van een nieuwe regering.

De nationalistische demonstranten, die openlijk worden gesteund door de conservatieve partij, zeggen dat ze bang zijn dat de Albanese minderheid meer rechten zal opeisen. Ze zeggen dat de Macedonische identiteit en cultuur in gevaar zijn. Ongeveer een kwart van de inwoners van het land is etnisch Albanees.

Corruptie

Correspondent Mitra Nazar zegt dat de Albanese minderheid al jaren onderdeel is van de regering in Macedonië. "De Albanese partijen werkten ook samen met de conservatieven in de vorige regering, dus dat is niets nieuws. Volgens critici zit er heel wat anders achter deze nationalistische opstand. Een aantal kabinetsleden, inclusief de premier, wordt namelijk verdacht van ernstige corruptie. Zij kunnen zelfs in de gevangenis terechtkomen zodra er een nieuwe regering is."

Nazar denkt niet dat de crisis snel is opgelost. De verwachting is dat de protesten de komende dagen doorgaan. "Er is vrees dat de achterban van de oppositie en de Albanese partijen nu ook de straat op zullen gaan. In dat geval zijn meer gewelddadige confrontaties te verwachten."

Kalmte

President Ivanov heeft opgeroepen tot kalmte. Ook heeft hij politiek leiders bijeengeroepen voor overleg morgen.

Eurocommissaris Hahn (Uitbreiding) veroordeelt het geweld in Skopje. "Voor geweld is geen plaats in het parlement", twitterde hij. EU-buitenlandcoördinator Mogherini noemt het geweld onacceptabel.

"Het is de tijd voor een dialoog en niet voor geweld", zei de Zweedse ambassadeur in een verklaring namens alle EU-landen en de VS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl