Oud-premier Nikola Gruevski van Macedonië
NOS NieuwsAangepast

Oud-premier wint verkiezingen in Macedonië met miniem verschil

De parlementsverkiezingen in Macedonië zijn gewonnen door de conservatief-christelijke partij van oud-premier Gruevski. Die kreeg ruim 38 procent van de stemmen en versloeg daarmee nipt de sociaal-democratische oppositiepartij (36,7 procent).

De verkiezingen waren gisteren. In de loop van de nacht had zowel de regeringspartij als de oppositie de overwinning geclaimd. Inmiddels is duidelijk dat de conservatieven kunnen rekenen op 51 van de 120 parlementszetels en de sociaal-democraten op 49. Gruevski heeft wel de tien zetels van de etnisch-Albanese DUI nodig om stabiel te kunnen regeren.

Gruevski was sinds 2006 premier van Macedonië. Hij trad in januari af na een afluisterschandaal. De vervroegde verkiezingen werden vervolgens twee keer uitgesteld, maar het lijkt er dus op dat Gruevski terugkeert op zijn post.

Poortwachter

Macedonië is met ruim twee miljoen inwoners een van de kleinste landen van Europa en kandidaat-lidstaat van de EU. Het speelde een centrale rol in de vluchtelingencrisis, omdat het op de route ligt van Griekenland naar West- en Noord-Europa. Daarmee kreeg Macedonië een poortwachtersfunctie.

Gruevski en oppositieleider Zaev hebben in de campagne allebei beloofd dat het hek aan de grens met Griekenland dicht blijft. "Het hek was een suggestie van de Europese Unie. En wij werken precies en compleet volgens de instructies en suggesties vanuit de EU", zei Zaev.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl