Aanhangers van de sociaaldemocratische SDSM-partij vieren de overwinning
NOS NieuwsAangepast

Regering en oppositie claimen allebei overwinning Macedonië

Met bijna alle stemmen geteld en een minimale voorsprong van de conservatieve coalitie, claimen de oppositie en de Macedonische regering allebei winst in de parlementsverkiezingen. De VMRO-DPMNE-partij van oud-premier Gruevski zou 39 procent van de stemmen hebben gehaald tegenover 36,28 procent voor de sociaal-democratische oppositiepartijen.

Volgens de kiescommissie kan met de huidige uitslag nog niet worden vastgesteld wie er gewonnen heeft. Het opkomstpercentage bij de verkiezing ligt op 67 procent.

Geen van de partijen haalt met een overwinning de meerderheid in het parlement. Door het minimale verschil zullen de etnisch Albanese partijen nodig zijn om een meerderheid te halen.

Niet volgens regels

Volgens waarnemers is de stemming niet geheel volgens de regels verlopen. Verschillende stemmers zouden met hun telefoons foto's hebben gemaakt van hun stembiljet voor het geval ze later bewijs moeten leveren van hun stem.

Oud-premier Gruevski moest eerder dit jaar onder druk van Europa vervroegd aftreden na protesten over corruptie en doofpotaffaires. Hij heeft gezegd dat het hek dat Macedonië aan de grens plaatste om vluchtelingen uit het land te houden blijft staan als hij de verkiezingen wint. Ook de sociaal-democraten willen het hek laten staan. Zij volgen de lijn van de EU.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl