Macron versus Le Pen, wat nu?
Hans Brom
Buitenlandredacteur
Hans Brom
Buitenlandredacteur
"Het doel is de overwinning", zegt Florian Philippot, tweede man van het Front National. Een begrijpelijke uitspraak, want in de politiek gaat het om winnen.
Niet eerder haalde een kandidaat van FN zo'n hoge score. Ook niet haar vader Jean-Marie Le Pen, die in 2002 tegen Chirac 18 procent scoorde.
Marine haalde gisteren een goeie 21 procent, twee procent minder dan Emmanuel Macron. Maar voor de overwinning is er meer nodig dan het inlopen van die achterstand. Op 7 mei zal ze 51 procent van de kiezers achter zich moeten hebben. Peilingen en eerdere verkiezingsuitslagen tonen aan dat die sprong wel heel moeilijk zal worden.
Na de euforie van gisteren was het vandaag voor Le Pen en Macron weer business as usual, oftewel campagnevoeren:
Marine Le Pen zal moeten proberen zoveel mogelijk kiezers van de gisteren weggestemde negen andere kandidaten achter zich te krijgen. Wellicht dat ze bij de aanhang van de links-radicaal Mélenchon nog wel wat succes zal hebben. Die zitten vaak in de hoek waar economisch de klappen vallen.
Het Front probeert hen te lokken met een partijprogramma met uitgebreide en onwrikbare sociale voorzieningen.
Het oude verrotte systeem probeert zich te verenigen rond de kandidaat van En Marche.
Misschien dat ze ook wat kiezers weg kan kapen bij de conservatieve aanhang van François Fillon. Maar die heeft zijn volgelingen al opgeroepen om bij de tweede ronde op Macron te stemmen. Ook de socialistische leiders Hamon en Hollande willen dat hun achterban voor Macron gaat kiezen.
Marine Le Pen zegt daarover: "Het oude verrotte systeem probeert zich te verenigen rond de kandidaat van En Marche. En dat hebben , met meer of minder tegenzin, inmiddels veel politieke leiders gedaan."
Verrot of niet, door de steun van de gevestigde partijen aan Macron staat hij op een mooie voorsprong. Cijfers variëren wat, maar hij kan 7 mei op mogelijk zo'n 60 procent rekenen, tegen Le Pen ongeveer 40.
Vluchtige steun
Maar de campagne duurt nog twee weken en niets is zo vluchtig als de steun van de kiezer. Kleine, grote of opgeklopte misstappen kunnen dan een rol gaan spelen. Zo wordt Macron verweten dat hij gisteravond na de uitslag met zijn inner circle is gaan dineren in La Rotonde, een restaurant voor de middenklasse op de boulevard Montparnasse.
Op zich niks mis mee, maar veel mensen hier herinneren zich het diner dat Nicolas Sarkozy na zijn verkiezing in 2007 liet aanrukken. Dat was in Fouquet's, een chique topklasse restaurant op de Champs-Élysées. Dat een vriend van Sarkozy de eigenaar was, deed de zaak ook geen goed.
Een voorval van niks, maar het is Sarkozy nog lang nagedragen en droeg bij aan zijn latere impopulariteit als bling-bling-president. Het moet Macron eraan herinneren dat iedere misstap hoe nietig ook, je de kop kan kosten.