March for Science in Amsterdam
NOS NieuwsAangepast

Wetenschappers betogen tegen aanvallen op hun werk

De wereldwijde protestmars van wetenschappers wordt ook op de Noordpool gehouden. De Nederlandse klimaatjournalist Bernice Notenboom twitterde een foto van een spandoek met het logo van de March for Science.

Notenboom is op de Noordpool om aandacht te vragen voor de opwarming van de aarde. Wetenschappers die gepassioneerd met hun vak bezig zijn en de wereld willen waarschuwen, worden ten onrechte weggezet als radicaal, vindt de Nederlandse wetenschapper.

Ook in de rest van de wereld demonstreren wetenschappers tegen de aanvallen op hun werk. In Amsterdam kwamen een paar honderd mensen bij elkaar op het Museumplein. In Maastricht liepen ook enkele honderden mensen mee in de optocht.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

In Berlijn waren zo'n 11.000 mensen op de been en ook in andere Duitse universiteitssteden gingen mensen de straat op. In München was onder andere een protestbord te zien met de tekst "Make science great again", als verwijzing naar de verkiezingsslogan van president Trump.

'Wetenschap voorziet in kennis om de juiste besluiten te nemen'

In Genève verbaasde een wetenschapper zich erover dat ze moest demonstreren voor de werkelijkheid.

Britse wetenschappers spraken de vrees uit dat de brexit grote gevolgen kan hebben voor onderzoeken waaraan ze meedoen. Als Groot-Brittannië zich terugtrekt uit de Europese Unie komt ook de samenwerking tussen Europese wetenschappers mogelijk in gevaar, vrezen de Britse onderzoekers.

Alle Marches for Science ter wereld

De opkomst in Washington lijkt vooralsnog wat tegen te vallen, al zijn er wel enkele tienduizenden mensen op de been. Het regent in de Amerikaanse hoofdstad en mogelijk doen wetenschappers daarom niet mee aan de demonstratie.

Washington wordt gezien als de bakermat van de mars voor de wetenschap. Het idee ontstond doordat president Trump milieumaatregelen heeft teruggedraaid en de klimaatverandering ontkent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl