1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS NieuwsAangepast

Egyptische militairen beschuldigd van executies in gelekte video

Er is een video opgedoken waarop te zien zou zijn dat Egyptische militairen zeker acht ongewapende gevangenen doodschieten in het noorden van de Sinaï-woestijn, waar het leger met een offensief bezig is tegen Islamitische Staat. Dat meldt de BBC.

Op de beelden zou ook te zien zijn dat militairen de executieplek zo inrichten, dat het lijkt alsof er een vuurgevecht heeft plaatsgevonden. Het is niet duidelijk wanneer de beelden zijn gemaakt.

'Koelbloedige moorden'

Volgens AP zijn de beelden gemaakt door een militie die het Egyptische leger helpt. De militie zegt dat de Egyptenaren op de film horen bij de militaire inlichtingendienst. Het leger heeft nog niet op de beelden gereageerd. Een nieuwssite die op de hand is van de Egyptische overheid stelt dat het gaat om een nep-video.

Amnesty International zegt dat het de beelden heeft geanalyseerd. De mensenrechtenorganisatie spreekt van "koelbloedige moorden" en vindt dat de video moet worden onderzocht. Human Rights Watch wil dat alle militaire hulp aan Egypte direct wordt opgeschort.

'Ongewapende mannen zijn in de Sinaï-woestijn geëxecuteerd'

Het Egyptische leger voert al langer een offensief tegen IS in de Sinaï. Mensenrechtenorganisaties zeggen dat er vaker executies plaatsvinden.

Bijna twee weken geleden schoot het leger ook aanhangers van IS dood. Dat gebeurde een dag na de bomaanslagen op twee koptische kerken. Daarbij kwamen ruim 40 mensen om het leven. President Sisi heeft daarna de noodtoestand afgekondigd, die drie maanden van kracht blijft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl