Twee Egyptenaren lopen langs een poster van een dollarbiljet in Caïro
NOS NieuwsAangepast

'Generation Jail' ziet weinig toekomst in arm Egypte

Corruptie, armoede en onderdrukking. In Egypte zijn die drie zaken aan de orde van de dag. In 2011 leidde de onvrede onder de bevolking tot een revolutie en het afzetten van president Mubarak. "De situatie is niets veranderd", vertelt de Egyptische blogger Wael Eskandar. "De economie is geen haar beter dan toen."

Sinds Abdel Fattah al-Sisi in 2013 de macht greep in Egypte, heeft hij geprobeerd de economie erbovenop te helpen. Zijn regering krijgt jaarlijks miljoenen van de Verenigde Staten en Saudi-Arabië. Toch leeft nog steeds ongeveer de helft van de 92 miljoen Egyptenaren onder de armoedegrens. Dat betekent dat zij minder te besteden hebben dan 1,90 dollar per dag.

Het zijn vooral de jongeren die weinig vertrouwen hebben in de toekomst, vertelt correspondent Sander van Hoorn. Zij hebben geen geld, geen werk en nauwelijks kans op een baan. Ze voelen zich niet begrepen door de regering. "Die behandelt ze als onnozele kinderen die niets begrijpen", zegt Eskandar.

Daar komt bij dat veel jonge Egyptenaren nog steeds onder streng toezicht staan van de autoriteiten. Het gaat om de jongeren die in 2011 de straat op gingen voor meer democratie. Maar nadat Mubarak was vertrokken en al-Sisi aan de macht kwam, werd de repressie alleen maar groter.

De Egyptische president Sisi (links) op bezoek bij de Amerikaanse president Trump

De bewegingen die de protesten had geleid, werden keihard aangepakt. De jongeren die toen in actie kwamen, behoren nu tot Generation Jail, schrijft The New York Times. Ahmed Maher (36) is een van hen. Hij moet zich elke avond melden op een politiebureau in Caïro, waar hij vervolgens verplicht de nacht doorbrengt.

Zijn advocaat zegt dat de regering op deze manier mensen aan het lijntje houdt. "Er leeft een enorme angst in de maatschappij. Mensen zijn bang dat ze worden opgepakt."

'Situatie Egypte niet verbeterd sinds revolutie van 2011'

Ondanks die angst, broeit er iets onder de Egyptische bevolking. De nieuwe generatie jongvolwassenen is mondiger en kritischer dan oudere Egyptenaren, zegt Eskandar. "Zij hebben beter in de gaten wat er allemaal gebeurt. Er vormt zich een nieuwe, kritische massa."

De blogger was zelf ook betrokken bij de revolutie en levert nog steeds veel kritiek op president al-Sisi en de regering. Op internet schrijft hij in het Engels over de aanhoudende corruptie en armoede in zijn land.

Iedere keer als hij iets publiceert, is Eskandar bang dat hij wordt opgepakt. "Maar als ik dan denk aan al die mensen die iets is aangedaan, omdat zij hun mening verkondigden, dan vind ik dat ik niet bang mag zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl