Kisten met slachtoffers van de aanslag in Alexandrië worden gedragen in een rouwstoet
NOS Nieuws

Egyptische leger schiet IS-aanhangers dood

Het leger in Egypte heeft zeven aanhangers van Islamitische Staat doodgeschoten. Ze zouden bezig zijn geweest met het voorbereiden van aanslagen op christelijke minderheden en hadden zich verstopt in een bergachtig gebied in de provincie Assiut, ten zuiden van Caïro.

Het incident gebeurde een dag na de bomaanslagen op twee koptische kerken in het noorden van Egypte. Daarbij kwamen zeker 44 mensen om het leven. President Sisi heeft daarna de noodtoestand afgekondigd, die drie maanden van kracht blijft.

Volgens het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken openden de IS-leden het vuur toen veiligheidstroepen hen benaderden. Daarop werden de zeven militanten doodgeschoten. Het leger vond op de plek waar ze zaten munitie, wapens en boeken van IS. Volgens het ministerie werden er ook bommen gemaakt voor terroristische aanslagen.

Minderheid

De aanslagen van afgelopen weekend horen bij de bloedigste die koptische christenen in Egypte in de recente geschiedenis hebben meegemaakt. De verantwoordelijkheid is opgeëist door IS.

Koptische christenen vormen een kleine minderheid in het islamitische land. Ze zijn vaker het doelwit van aanslagen en zeggen al langer dat de regering niet genoeg doet om hen te beschermen. Toch staat president Sisi erom bekend dat hij hard optreedt tegen extremisten. 

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl