De Ierse premier Kenny, premier Rutte en de Deense premier Rasmussen in Den Haag
NOS NieuwsAangepast

'Europese vrienden van May' willen schade brexit beperken

  • Bert van Slooten

    Redacteur Brussel

  • Bert van Slooten

    Redacteur Brussel

Ierland, Denemarken en Nederland willen dat er haast wordt gemaakt met de brexit-onderhandelingen, zodat snel afspraken over nieuwe handelsrelaties met het Verenigd Koninkrijk kunnen worden gemaakt. De Ierse en Deense premiers waren in Den Haag voor een kleine brexit-top. Het doel van de bijeenkomst was te bespreken hoe een harde brexit kan worden voorkomen.

De Europese vrienden van de Britse premier May, zo worden de drie premiers Rutte, Rasmussen en Kenny wel genoemd. En alle drie vinden ze dat de brexit niet moet leiden tot veel economische schade. Ierland, Denemarken en Nederland drijven veel handel met de vertrekkende Britten en zijn dus gebaat bij een stabiele relatie met Groot-Brittannië.

In het Catshuis bespraken de drie de inzet voor de komende onderhandelingen van de Europese Unie met de Britten. "Het worden moeilijke gesprekken", zo begon de Deense premier. "Ons belang is om schade te voorkomen."

Details

Volgens premier Rutte moeten de onderhandelingen de komende tijd niet gegijzeld worden door details. Hij wil een akkoord op hoofdlijnen en dan snel door met gesprekken over hoe de handel, en dus de economie, zo weinig mogelijk hinder gaat ondervinden van de brexit.

In een gisteren uitgelekt document van de Europese Commissie over de onderhandelingen spreken betrokkenen over een maximale inzet. De Deense premier snapt dat de inzet hoog is voor Europa, maar zoekt liever pragmatische oplossingen. Zijn Ierse collega wil niet al te veel bureaucratie de komende tijd.

Datum

Wanneer de tweede fase van de gesprekken over de nieuwe handelsrelaties ingaat wil premier Rutte niet zeggen. "Ik ga daar geen datum op plakken", aldus Rutte. "Er moet wel haast worden gemaakt."

Zaterdag 29 april komen 27 EU-landen (dus alle lidstaten minus Groot-Brittannië) in Brussel bij elkaar om de inzet voor de onderhandelingen vast te stellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl