Oproerpolitie bij een betoging tegen een campagnebijeenkomst van Marine Le Pen AFP

De kandidaten in de Franse verkiezingscampagne worden extra beveiligd en tijdens de verkiezingen zijn meer dan 50.000 agenten en militairen extra op straat. Zo willen de Franse autoriteiten de kans op een aanslag tijdens de presidentsverkiezingen zoveel mogelijk verkleinen. De maatregel geldt voor beide verkiezingsrondes, aanstaande zondag en op 7 mei.

De extra maatregelen zijn genomen na de arrestatie van twee geradicaliseerde moslims dinsdag in Marseille, waarmee een aanslag ergens in de komende dagen zou zijn voorkomen. In de flat trof de politie een groot wapenarsenaal aan. Wie het doelwit was van de aanslag, is nog niet duidelijk.

Dreiging groter

De kandidaten worden al sinds januari beveiligd, met name tijdens hun meest zichtbare activiteiten. Maar volgens minister van Binnenlandse Zaken Matthias Fekl is de terroristische dreiging nu groter dan ooit. Iedereen is in opperste staat van paraatheid. Ondanks de dreiging zetten de kandidaten hun campagne voort.

Het thema terrorisme heeft tijdens de campagne geen prominente rol gespeeld. Volgens Franse media is het onderwerp nu weer terug op de agenda.

In Frankrijk geldt de noodtoestand sinds de aanslagen van november 2015. Daardoor is de beveiliging standaard al hoger dan normaal. De extra maatregelen zijn vergelijkbaar met die bij het EK Voetbal vorig jaar, de VN-klimaatconferentie eind 2015 en na de aanslag in Nice.

STER reclame