Nieuwsuur
AFP

Franse jongeren kunnen bij de presidentsverkiezingen op 23 april het verschil gaan maken. Maar een grote groep heeft weinig vertrouwen in de politiek en dreigt daarom thuis te blijven. Onder de jongeren die wel gaan stemmen, is de nationalistische kandidaat Marine Le Pen populair.

Maar liefst 3,3 miljoen jonge Fransen mogen dit jaar voor het eerst stemmen. Ze hebben een grote invloed op de uitslag, zegt Anne Muxel, die onderzoek doet naar het stemgedrag van jongeren. "Jongeren kunnen het verschil maken, zeker nu de kandidaten in de peilingen zo dicht bij elkaar liggen."

Franse jongeren kunnen presidentsverkiezingen beslissen

Maar het opkomstpercentage onder jongeren is een stuk lager dan dat onder oudere kiezers. Slechts de helft van de Fransen tussen de 18 en 25 jaar oud, is volgens een recente peiling van plan om te gaan stemmen. Aan de regionale verkiezingen van 2015 deed zelfs maar een kwart van de jongeren mee.

Een belangrijke reden voor jongeren om niet te gaan stemmen is dat ze teleurgesteld zijn in de politiek. President Hollande beloofde bij zijn aantreden van jongeren een prioriteit te maken. Maar hij slaagde er ondanks een reeks maatregelen nauwelijks in de jeugdwerkloosheid omlaag te krijgen. Nog steeds zit een op de vier jongeren in Frankrijk zonder werk.

Ik heb niet de indruk dat jongeren genoeg steun krijgen van de politiek

Théo Garin, werkloze jongere

Ook de 24-jarige Théo Garin is op zoek naar een baan. Hij hoopt op een banenmarkt in een buitenwijk van Marseille op succes. "Ik ben al maanden op zoek. Ik heb verschillende dingen geprobeerd, vooral op internet. Het is heel lastig. Ik heb niet de indruk dat jongeren genoeg steun krijgen van de politiek." Théo zegt wel te gaan stemmen, maar weet nog niet op wie.

Volgens onderzoekster Anne Muxel is werk de grootste zorg van Franse jongeren. "Ze geloven niet meer dat politici iets zullen doen aan de werkloosheid. Daarnaast hebben ze ook minder vertrouwen in de politiek op zich en dus is het moeilijk om ze aan te sporen om te gaan stemmen." 

Jongeren die wel gaan stemmen voelen zich vooral aangesproken door de nationalistische Marine Le Pen. Zij kan rekenen op ongeveer dertig procent van de stemmen van jongeren. Haar partij Front National heeft bovendien een grote jongerenorganisatie die flink campagne voert.

Doorbreken

Ook in Marseille gaan jongeren de straat op om te flyeren voor Le Pen. Enzo Alias is de leider van de groep. Volgens hem is Le Pen een symbool van hoop. "Marine wil maatregelen om jongeren te helpen die niet in pessimisme blijven hangen. Ik ben voor de politieke vernieuwing van Marine. Het doorbreken van de veertig jaar oude verdeling tussen links en rechts, die eigenlijk hetzelfde zijn."

Flyeren voor Marine Le Pen

Le Pen is volgens onderzoeker Anne Muxel vooral populair omdat ze het gezicht is van de ontevredenheid en de zorgen van veel jongeren. "Marine Le Pen spreekt ze aan, omdat ze een alternatief biedt, een echte verandering. Ze heeft bovendien jongeren volksvertegenwoordiger gemaakt. Ze heeft jongeren een plek gegeven en dat doen andere partijen niet."

STER reclame