Pence: geduld met Noord-Korea is op

Aangepast op
AFP

De Amerikaanse vice-president Mike Pence heeft de Noord-Koreaanse raketproef van dit weekend een provocatie genoemd. Bij aankomst op de Amerikaanse legerbasis Bonifas in Zuid-Korea waarschuwde hij dat de tijd van strategisch geduld bij de Amerikanen voorbij is en dat alle opties op tafel liggen.

De basis Bonifas ligt net buiten de gedemilitariseerde zone op de grens met Noord-Korea. Volgens Pence moet Noord-Korea de Amerikaanse vastberadenheid om zijn bondgenoten te steunen niet onderschatten.

Pence tegen Noord-Korea: Trump heeft laten zien waar hij toe in staat is

Pence zal op de basis met de legerleiding praten. Ook heeft hij een ontmoeting met de waarnemend president van Zuid-Korea om uitleg te geven over het nieuwe Amerikaanse beleid ten opzichte van Noord-Korea. Pence zal tijdens zijn tiendaagse rondreis in de regio ook Japan, Indonesiƫ en Australiƫ bezoeken.

Het bezoek van Pence aan de regio valt samen met oplopende spanningen tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea. Zondag deed het Noord-Koreaanse leger een raketproef, ter gelegenheid van de nationale feestdag 'Dag van de Zon'. Volgens Amerika en Zuid-Korea mislukte die, omdat de raket al na enkele seconden ontplofte.

Wel wat gewend

De Verenigde Staten hadden al rekening gehouden met een nieuwe Noord-Koreaanse kernproef. President Trump waarschuwde het land vooraf officieel en zond een vliegdekschip naar het Koreaanse schiereiland. Pyongyang dreigde hard terug te slaan als het land zou worden aangevallen.

Volgens correspondent Marieke de Vries maken de inwoners van Zuid-Korea zich nog niet zo'n zorgen over de provocaties van Noord-Korea. "Ze zijn wel wat gewend. Elk jaar lopen de spanningen op vanwege dreigende taal van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un."

"De onzekere factor is nu Donald Trump", zegt De Vries. "Je zou kunnen zeggen dat de Zuid-Koreanen zich meer zorgen maken over wat bondgenoot Amerika gaat doen."

Journalisten vast

Op het vliegveld van Pyongyang wachten journalisten die verslag deden in Noord-Korea al uren op een vlucht naar huis. Een Amerikaanse journalist twittert dat het vertrekbord op zwart is gegaan.