Chemours heeft zich afgesplitst van Dupont
NOS NieuwsAangepast

Zuid-Holland wil lozingen Chemours in Merwede verminderen

De provincie Zuid-Holland wil de vergunning aanpassen van chemiebedrijf Chemours om de hoeveelheid afvalwater met de stof GenX die het bedrijf in de rivier de Merwede mag lozen te verminderen. Andere betrokken partijen, zoals drinkwaterbedrijf Oasen en Rijkswaterstaat, hebben in het kader daarvan hun visie over de lozingen gegeven. 

De provincie gaf eerder een vergunning af voor de lozing van 6400 kilo per jaar, maar wil die vergunning aanpassen, onder meer vanwege zorgen over de kwaliteit van het drinkwater. 

Ook Chemours zelf wil de lozingen terugbrengen, zegt een woordvoerder. “Daarmee is niet gezegd dat wij op dit moment de gezondheid van omwonenden in gevaar brengen.” Volgens het bedrijf levert de huidige vergunning geen gevaar op voor de volksgezondheid, maar wil Chemours een bijdrage leveren aan het milieu en een gebaar maken naar omwonenden.

Onderzoek

Het RIVM heeft onderzocht wat er bekend is over de stoffen die door Chemours gebruikt worden bij de GenX techniek. Voorlopige conclusie is dat dit naar verwachting geen risico oplevert voor de gezondheid van omwonenden. Nader onderzoek is nodig om uit te sluiten dat de lozing van deze stof in de toekomst wel een mogelijk gezondheidsrisico vormt. Zolang die duidelijkheid er niet is, wil de provincie de vergunning aanpassen.

Eerder verscheen een Amerikaans onderzoek waaruit zou blijken dat GenX kankerverwekkend is. Toxicologen waarschuwen dat de stof gevaarlijk kan zijn voor de volksgezondheid. De stof is op diverse plekken in Zuid-Holland in het drinkwater aangetroffen. 

Productie teflon

Chemours heeft zich afgesplitst van Dupont, dat eerder in opspraak raakte door het gebruik van de kankerverwekkende stof perfluoroctaanzuur (PFOA, ook wel C8 genoemd). Die stof werd gebruikt bij de productie van teflon. 

GenX is de opvolger van PFOA/C8. Omdat er niet veel over GenX bekend is, wil de overheid de lozingen beperken. Het uit het kraanwater filteren van de stof kost volgens het drinkwaterbedrijf tientallen miljoenen euro's. 

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl