In samenwerking met
Rijnmond
NOS NieuwsAangepast

Provincie doet aangifte tegen DuPont na lekken giftige stof

De provincie Zuid-Holland heeft aangifte gedaan tegen chemisch bedrijf Dupont in Dordrecht. Reden is de lekkage van een grote hoeveelheid van de giftige stof formaldehyde.

Formaldehyde wordt gebruikt bij het maken van hard plastic, onder meer voor aanstekers. Het is kankerverwekkend en staat op de lijst van 'zeer zorgwekkende stoffen'. Via een schoorsteen is 2730 kilogram van de stof in de lucht terechtgekomen, schrijft RTV Rijnmond. Dat zou tussen 10 en 12 augustus zijn gebeurd.

Groter dan gedacht

Volgens de provincie leek het eerst alsof er een klein incident was, maar na onderzoek door Dupont zelf werd vorige week duidelijk dat het lek toch groter was dan gedacht. Daarop heeft de provincie donderdag aangifte gedaan.

"Deze informatie zorgt voor een andere inschatting van de ernst van het incident", meldt de provincie in een e-mail na vragen van RTV Rijnmond. "Uit onderzoek moet blijken of er sprake is van een strafbaar feit."

Dupont heeft een extern bureau ingeschakeld om te onderzoeken of de omgeving gevaar heeft gelopen. Over twee weken wordt de rapportage van dat bureau verwacht. De provincie denkt nog na over de vraag of het zelf ook een onderzoek naar gezondheidsschade begint.

Snel verdund

Volgens toxicoloog Jacob de Boer van de Vrije universiteit in Amsterdam is er waarschijnlijk geen gevaar geweest voor mensen die in de buurt wonen. Formaldehyde verdunt snel in de lucht. Bovendien heeft het een specifieke geur. "Als mensen niets hebben geroken, is er geen gevaar." Ook Dupont zegt dat er geen gevolgen zijn geweest voor medewerkers en omwonenden.

Toch is De Boer bezorgd over de werkwijze van DuPont en dochterbedrijf Chemours. "Als dit was gebeurd met een giftige stof die bij dochterbedrijf Chemours wordt gebruikt, dan waren er doden gevallen."

Onder vuur

Dupont ligt al langer onder vuur. Het Openbaar Ministerie en het RIVM doen onderzoek naar de gevolgen van blootstelling aan de stoffen DAMc en PFOA bij het bedrijf.

Justitie begon dat onderzoek toen duidelijk werd dat 33 vrouwelijke ex-werknemers ernstige vruchtbaarheidsproblemen hadden gekregen. Die zijn mogelijk veroorzaakt door jarenlang onbeschermd in de Lycrafabriek te werken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl