Poliovaccin
NOS Nieuws

Man in Bilthovens laboratorium besmet met poliovirus

In Bilthoven is een medewerker van een vaccinproducent besmet geraakt met het poliovirus. Dat is volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) begin deze maand gebeurd bij het bedrijf Bilthoven Biologicals.

Twee medewerkers werden in een afgesloten ruimte per ongeluk blootgesteld aan het poliovirus. Een van hen is daarbij daadwerkelijk besmet geraakt.

Maatregelen tegen verspreiding

Het RIVM zegt dat binnen het bedrijf iedereen die betrokken is bij de productie van het vaccin, standaard is gevaccineerd tegen polio. De medewerker die besmet is geraakt, kan daardoor zelf niet ziek worden. Wel draagt hij het virus bij zich en kan hij het verspreiden.

De medewerker zou het virus kunnen verspreiden via zijn ontlasting. Hij verblijft in isolatie om te voorkomen dat zijn poep in het riool terechtkomt. Pas als het virus uit zijn ontlasting is, worden de maatregelen opgeheven. Dit kan enkele weken duren.

De GGD heeft daarnaast alle gezinscontacten van de medewerker in kaart gebracht en controleert of zij het virus niet bij zich dragen. Door alle getroffen maatregelen is het risico dat het virus zich verder verspreidt vrijwel nihil, verwacht het RIVM.

Inentingen

In Nederland krijgen kinderen vanaf de leeftijd van twee maanden een inenting tegen polio. Daarmee is het grootste deel van de bevolking beschermd tegen deze ziekte.

Toch meent het RIVM dat het nodig is in dit geval gerichte maatregelen te nemen, omdat er in Nederland ook mensen zijn die niet zijn gevaccineerd tegen polio, bijvoorbeeld uit religieuze overtuiging.

Verlammingen

Het poliovirus wordt van mens op mens overgedragen. De infectie kan verlammingen geven en leiden tot blijvende restverschijnselen. In een enkel geval overlijden mensen aan de verschijnselen die het poliovirus met zich meebrengt.

Bilthoven Biologicals produceert vaccins tegen polio en tetanus en het vaccin BCG tegen tuberculose.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl