Geuke (3) ligt op de intensive care aan de beademing
In samenwerking met
RTV Noord
NOS Nieuws

Jongen (3) mogelijk getroffen door zeldzame verlammingsziekte

Binnen 48 uur veranderde Geuko van Lang (3) van een kind dat een beetje hangerig was, in een jongetje dat nauwelijks nog kon ademen of bewegen.

De peuter uit Winschoten is nu verlamd; vermoedelijk lijdt hij aan de zeldzame ziekte AFM. Vrijdag kan dat definitief worden vastgesteld.

Acute flaccid myelitis (AFM) wordt veroorzaakt door het zogeheten D68-virus en lijkt op polio. Het komt in Nederland verder niet voor. In heel Europa zijn maar drie gevallen bekend, schrijft RTV Noord. Twee jaar geleden was een uitbraak in de VS waarbij tientallen kinderen tussen de 3 en 10 jaar ziek werden en een enkeling overleed.

Paracetamolletje

Geuko ligt op de intensive care van het UMC Groningen. Zijn ouders kregen toen de klachten begonnen in eerste instantie van de doktersdienst te horen: geef hem een paracetamolletje.

Maar hun zoon bleek de dag daarna niet meer te kunnen lopen. De huisarts vermoedde hersenvliesontsteking en stuurde hem naar het ziekenhuis in Winschoten. Dat zond hem na onderzoek door naar het universitaire ziekenhuis in de stad Groningen.

Beademingsapparatuur

Intussen werd de gezondheidssituatie van het jongetje steeds slechter. In Groningen moest hij aan beademingsapparatuur. Daar werd de voorlopige diagnose gesteld: AFM.

De vader van de jongen weet niet hoe zijn zoon aan het virus is gekomen. De onzekerheid knaagt aan hem: "Je ziet je kind aftakelen en je weet eerst niet wat er aan de hand is. Je hebt een supergezond kind en 48 uur later is de wereld veranderd in een nachtmerrie."

Morgen wordt Geuko 4 jaar, vrijdag wordt dan mogelijk duidelijk wat hem mankeert.

Advertentie via Ster.nl