Het vliegdekschip USS Carl Vinson is op weg naar het Koreaanse schiereiland
NOS NieuwsAangepast

Xi dringt bij Trump aan op vreedzame oplossing Noord-Korea

De Chinese president Xi Jinping heeft telefonisch bij zijn Amerikaanse ambtgenoot Trump aangedrongen op een vreedzame oplossing voor de nucleaire dreiging vanuit Noord-Korea. Xi benadrukte dat China vasthoudt aan de ontmanteling van het kernwapenarsenaal van het stalinistische land, en zei met Washington in contact te willen blijven over de situatie in Noord-Korea, melden Chinese media.

Xi belt Trump over Noord-Korea

Gisteren dreigde Pyongyang met een kernwapenaanval op de VS als de Amerikaanse marineschepen die op weg zijn naar de regio in actie komen. Het vliegdekschip USS Carl Vinson is vanuit Singapore op weg naar het Koreaanse schiereiland in reactie op "Noord-Koreaanse provocaties", in de woorden van een Amerikaanse regeringswoordvoerder. 

Maat is vol

Trump heeft al duidelijk gemaakt dat voor hem de maat vol is na een reeks Noord-Koreaanse raketproeven. Hij vindt dat China, de enige bondgenoot van Noord-Korea, te weinig doet om het regime in Pyongyang op andere gedachten te brengen. 

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Tillerson hield vorige maand de optie van een militaire actie tegen Noord-Korea nadrukkelijk open.

Xi en Trump spraken elkaar een week geleden in Florida ook al over Noord-Korea. Tijdens Xi's bezoek gaf Trump de opdracht tot een raketaanval op Syrië om het Syrische regime te straffen voor een gifgasaanval tegen de eigen bevolking. 

Die maatregel geldt ook als een waarschuwing aan het adres van Pyongyang dat de VS bereid en in staat is tot een aanval als de nucleaire dreiging aanhoudt. 

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl