Regeringsvliegtuig KBX verkocht voor 3,7 miljoen euro

Het regeringsvliegtuig PH-KBX Pieter van Marion - Flickr / Creative Commons 2.0 by-nc-sa

Nederland heeft het regeringstoestel PH-KBX verkocht aan de Australische luchtvaartmaatschappij Alliance Airlines. Minister Schultz van Infrastructuur en Milieu schrijft aan de Tweede Kamer dat de Fokker 70 een bedrag heeft opgeleverd van 3,7 miljoen euro.

Twee jaar geleden werd bekend dat het kabinet de PH-KBX wilde vervangen. Het toestel, dat wordt gebruikt door leden van de regering en het Koninklijk Huis, is verouderd en heeft een beperkte reikwijdte. Zo kan het niet zonder tussenstop naar de Antillen vliegen.

Alliance Airlines gaat de Fokker 70 nu gebruiken als vip-vliegtuig, meldt De Telegraaf. De luchtvaartmaatschappij wilde het aankoopbedrag eigenlijk geheimhouden, maar is er op verzoek van de Nederlandse Tweede Kamer mee akkoord gegaan dat het toch openbaar wordt.

Staatsbezoek Australië

Vorig jaar werd de KBX leeg heen en weer naar Australië gevlogen, voor binnenlandse vluchten in dat land. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima gebruikten het toestel voor hun staatsbezoek, maar gingen zelf met een lijnvlucht naar Australië. 

De Fokker 70 deed door de meerdere tussenlandingen 2,5 dag over de reis van Nederland naar Australië. Een aanbod aan het koninklijk paar om gebruik te maken van een Australisch vliegtuig voor de binnenlandse vluchten werd afgeslagen

Nederland nam de PH-KBX, waarvan het laatste deel van de naam verwijst naar de voormalige koningin Beatrix, in 1996 in gebruik. Er werd toen 75 miljoen gulden voor betaald.

Het kabinet maakte vorige week bekend welk toestel de Fokker 70 gaat vervangen als regeringsvliegtuig. Het wordt een Boeing 737 Business Jet die de naam PH-GOV gaat dragen. Dat toestel kost 89 miljoen euro, als de verkoop van de KBX wordt meegerekend.