Nederland wilde geen Australisch vliegtuig voor staatsbezoek
Nederland heeft een aanbod van Australië om bij het staatsbezoek van vorige week gebruik te maken van een Australisch vliegtuig afgeslagen. Het is in Australië gebruikelijk dat buitenlandse staatshoofden en regeringsleiders een vliegtuig krijgen aangeboden om in dat land te kunnen reizen.
Het afslaan van het aanbod is opmerkelijk, omdat vorige maand bekend werd dat het regeringsvliegtuig KBX naar Australië werd overgevlogen in verband met de binnenlandse vluchten die in Australië moesten worden gemaakt. De kosten van het ter plekke inhuren van een vliegtuig zijn vergelijkbaar met de inzet van het regeringstoestel", schreef de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) toen op zijn website.
De RVD zegt nu dat het gebruik maken van het Australische vliegtuig "één van de overwogen opties” is geweest, maar het aangeboden vliegtuig was te klein om de hele delegatie erin te krijgen. Ook vanwege de hoeveelheid bagage, het intensieve reisschema en de vluchten naar en in Nieuw-Zeeland zou "sowieso" een extra vliegtuig moeten worden ingehuurd, aldus de RVD. De kosten voor “passende huur waren zodanig dat het loonde om het regeringstoestel voor vluchten ter plaatse te gebruiken”.
Overigens paste de Nederlandse delegatie ook niet in de KBX. Voor binnenlandse vluchten moesten enkele leden alsnog met een lijnvlucht mee. Daarbovenop werd extra bagage als overgewicht ingecheckt op binnenlandse vluchten.
De kosten van staatsbezoeken drukken op de begroting van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat kan nu nog geen inzicht geven in de kosten voor het invliegen van de KBX. De verantwoording wordt pas na afloop van de staatsbezoeken aan de Tweede Kamer gegeven, zegt een woordvoerder. Het is daarom onduidelijk welke kosten eventueel uitgespaard hadden kunnen worden met het accepteren van het Australische aanbod.
Willem-Alexander en Máxima zijn vandaag aan hun driedaags staatsbezoek aan Nieuw-Zeeland begonnen. Ze slapen in de hoofdstad Wellington. Van daaruit vliegen ze dinsdag naar en van Christchurch en woensdag naar en van Auckland. Ze bezoeken onder andere een Maori-dorp en hebben ontmoetingen met de Nederlandse gemeenschap in Christchurch en Auckland. Na afloop van het staatsbezoek gaat de delegatie per lijnvlucht weer naar huis. De KBX volgt tweeënhalve dag en ten minste zes tussenlandingen later.