Trump in zijn buitenverblijf Mar-a-Lago in Florida
NOS NieuwsAangepast

Was deze week van Trump er een voor in de geschiedenisboeken?

Het was een bewogen week voor de Amerikaanse president Donald Trump: hij ontving onder meer twee presidenten, zijn kandidaat werd benoemd tot rechter bij het Amerikaanse Hooggerechtshof en hij gaf opdracht tot de eerste militaire aanval.

Is dit de week waarin Trump zijn toon zette als president? En gaat deze militaire aanval de geschiedenisboeken in als hét moment dat hem vormt als president?

De aanval

Op vrijdagavond valt het Amerikaanse leger een Syrische luchtmachtbasis aan, als vergelding voor een gifgasaanval. Trump gaat over tot een militaire aanval, zonder dat er daadwerkelijk bewijs is voor wie er verantwoordelijk is voor die gifgasaanval. 

We merken steeds meer dat Trump zelfs zo enorm geschokt was door die beelden van de chemische aanval.

Wouter Zwart, correspondent Verenigde Staten

De militaire aanval van Trump kwam voor velen als een verrassing, omdat zijn regering een paar dagen geleden nog heel terughoudend was over het Amerikaanse optreden in Syrië. 

"We merken steeds meer dat president Trump zelf zo enorm geschokt was door die beelden van de chemische aanval", zegt correspondent Wouter Zwart. "Het wordt steeds duidelijker dat Trump geen idealist is die naar een punt toe werkt, maar meer een pragmaticus is die van de een op de andere dag zijn mening kan veranderen als de situatie daarom vraagt." 

Amerika-deskundige Markha Valenta zegt dat het nog te vroeg is om de militaire actie te zien als dé vorming van zijn presidentschap. "Ik zie het vooral als een experiment. Hij is heel erg aan het zoeken naar welk beleid bij hem past. Het is een poging om zijn presidentschap vorm te geven en die vorm heeft hij nog niet gevonden." 

Trump tijdens de persconferentie over de aanval in Syrië

Ook Amerikanist Koen Petersen denkt dat het nog te vroeg is om te zeggen dat Trump hiermee de toon heeft gezet voor zijn presidentschap. "Maar wat je nu wel ziet is dat hij bereid is om dingen te doen die een politicus hoort te doen", zegt Petersen. "Als je naar Syrië kijkt, zie je dat hij wordt geconfronteerd met besluiten die te maken hebben met leven of dood."  

Trump blaft niet alleen, hij bijt ook.

Amerikanist Koen Petersen

Volgens Petersen past de aanval op Syrië in de persoonlijke stijl van Trump. "Dat waar Obama voor terugdeinsde heeft Trump wel gedaan. Hij reageert hiermee op provocaties van andere landen. Hij blaft dus niet alleen, hij bijt ook. Daar heeft hij wel de toon mee gezet."

Eisen van het ambt

Dat Trump nog zoekende is naar zijn rol als president is niet gek, zegt Valenta. "Daar hebben alle presidenten op het begin last van. Als ze worden gekozen dan merken ze dat het presidentschap moeilijker is dan ze vooraf dachten door de eisen van het ambt. Ook krijgen ze kennis van bepaalde zaken die ze daarvoor niet hadden. Dat proces is na drie maanden nog niet voorbij."

Volgens Valenta kunnen juist de momenten die hierna komen bepalend zijn voor het presidentschap van Trump. "Stel dat het conflict met Rusland hierdoor uit de hand loopt, hoe reageert Trump daar dan op? Het kan ook zo zijn dat er niks gebeurt en dat het hier bij blijft, maar dat weten we nog niet."

Trump en zijn adviseurs volgen de aanval op Syrië

De benoeming

Een ander belangrijk moment voor Trump deze week was de benoeming van de hoogste rechter. De regels moesten veranderd worden, maar Trump's kandidaat Neil Gorsuch, wordt benoemd tot rechter bij het Amerikaanse Hooggerechtshof. Dit wordt gezien als de eerste grote politieke overwinning van president Trump.

"Het is zeker een overwinning", zegt Valenta. "Maar het is niet het soort overwinning waar de Democratische meerderheid zich zorgen over maakt. In de Senaat kun je dit als een grote overwinning zien, maar in de samenleving speelt dit veel minder."

Trump en Gorsuch bij de bekendmaking van de kandidatuur voor het Supreme Court

Koen Petersen denkt dat de benoeming van Gorsuch wel speelt in de samenleving, met name bij de achterban van Trump. "Vooral bij de conservatieve Republikeinen. Die vonden het belangrijk dat er een conservatieve rechter benoemd zou worden. Trump beloofde dit meerdere keren tijdens zijn campagne dus hij laat hiermee zien dat hij zijn beloftes nakomt".

De geschiedenisboeken

Het was dus een belangrijke week voor president Trump. Maar of deze week de geschiedenisboeken ingaat? "Ik denk het niet", zegt Markha Valenta. "Misschien zijn we het over een week al vergeten en blijven we het vergeten. Het is nog te vroeg om hier conclusies uit te trekken".

Trump zit nog maar drie maanden in het Witte Huis dus hij heeft nog een aantal jaar te gaan. Er kan daarom nog van alles gebeuren. De tijd zal het leren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl