NOS NieuwsAangepast

Rusland: Amerikaanse aanval schaadt relatie flink

Rusland heeft scherpe kritiek geuit op de Amerikaanse luchtaanval van vannacht op een Syrische luchtmachtbasis. "Het schaadt de Amerikaans-Russische relatie flink", staat in een verklaring van het Kremlin.

Ook zeggen de Russen dat de aanval in strijd is met het internationale recht en dat de strijd tegen het internationale terrorisme erdoor geschaad wordt. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken vermoedt dat de aanval van afgelopen nacht al langer is voorbereid, in elk geval al voor de aanval van dinsdag. Rusland vindt dat de situatie besproken moet worden in de VN-Veiligheidsraad.  

Iran, eveneens bondgenoot van Assad, heeft ook scherpe kritiek geuit op de luchtaanval. "Wij veroordelen zulke acties, want die zijn in het voordeel van terroristen in Syrië en het maakt de situatie in Syrië en de regio complex", staat in een verklaring van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Rusland en Syrië veroordelen Amerikaans bombardement

Ook steun

Andere landen steunen de Amerikaanse aanval wel. Volgens minister Koenders van Buitenlandse Zaken is dit duidelijk een waarschuwing aan het regime van president Assad. Hij heeft begrip voor de aanval, maar wil niet spreken van politieke steun van Nederland. "Het is belangrijk om nu zo spoedig mogelijk te deëscaleren", zegt Koenders.

Premier Netanyahu van Israël is blij met het optreden van de Amerikanen in het buurland. "Het is goed dat de president een krachtig signaal heeft afgegeven dat het gebruik van chemische wapens niet wordt getolereerd", zegt Netanyahu.

Ook de Britse regering steunt de Amerikaanse aanval. "Het is een passende reactie op de barbaarse chemische aanval", zegt een woordvoerder van premier May. Ook de Duitse bondskanselier Merkel zegt dat de aanval begrijpelijk is.

De Australische premier Turnbull zegt dat de Amerikaanse aanval op de Syrische luchtmachtbasis proportioneel is. In een verklaring op de Australische tv riep hij Rusland op om zijn verantwoordelijkheid te nemen en vrede in Syrië te brengen. 

Wereldvrede

De Poolse regering is ook met een verklaring gekomen. "De Verenigde Staten garanderen wereldvrede en dan moet er soms worden ingegrepen", staat in de verklaring.

Ook Turkije schaart zich achter de VS. De Turken vinden de aanval een passende actie en zeggen dat het Syrische regime moet worden gestraft in de "internationale arena".

De Syrische rebellen hebben ook gereageerd op de luchtaanval van vannacht; zij willen aanvallen op alle Syrische luchtmachtbases.

China heeft zich niet specifiek over de Amerikaanse aanval uitgelaten, maar veroordeelt wel sterk de gifgasaanval van afgelopen dinsdag. De Chinese president Xi had net met Trump gedineerd op zijn buitenverblijf in Florida toen de VS aanviel. Hij heeft nog niet openlijk gereageerd op de aanval. 

Gifgasaanval

De Amerikanen besloten tot de aanval over te gaan na de gifgasaanval op Syrische burgers, afgelopen dinsdag. Er wordt van uitgegaan dat het Syrische regime achter de aanval op zijn eigen burgers zit. De vliegtuigen die de gifgasaanval uitvoerden, zouden vanaf de nu aangevallen luchtmachtbasis zijn vertrokken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl