Tijn Kolsteren tussen twee dj's van Serious Request
NOS NieuwsAangepast

Nagellakkertje Tijn krijgt Rode Kruis-onderscheiding

Als dank voor zijn bijzondere inzet heeft het Rode Kruis de 6-jarige Tijn Kolsteren het Kruis van Verdienste toegekend. Deze onderscheiding, die het Rode Kruis bij hoge uitzondering uitreikt, gaat naar Tijn vanwege zijn succesvolle actie tijdens Serious Request. 

De jongen haalde 2,6 miljoen euro op met een nagellak-actie die veel navolging vond in het hele land. De 2,6 miljoen euro is een record. Nog nooit heeft een individuele actie voor Serious Request zoveel geld opgehaald als de actie van Tijn. "Met dat geld zijn niet alleen heel veel kinderen geholpen", aldus Rode Kruis-directeur Gijs de Vries, "zijn actie heeft Nederland ook dichter bij elkaar gebracht."

Tijn is ongeneeslijk ziek, hij heeft hersenstamkanker en heeft niet lang meer te leven. Tegen 3FM zei zijn vader dat het redelijk goed met hem gaat.

Illustere voorgangers

Het Kruis van Verdienste is in 1914 bij Koninklijk Besluit door koningin Wilhelmina geïntroduceerd. Vorig jaarkreeg Eric Corton de onderscheiding voor zijn jarenlange inzet als ambassadeur van het Rode Kruis en zijn betrokkenheid bij 3FM Serious Request. Het Kruis van Verdienste werd verder uitgereikt aan onder anderen prins Bernhard en voormalig Rode Kruis-voorzitter Elco Brinkman.

Eerder werd al een planetoïde naar het jongetje vernoemd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl