Tijn van 6 lakt nagels om geld op te halen voor het Rode Kruis
NOS NieuwsAangepast

Nagellak-actie van zieke Tijn (6) overdondert Rode Kruis

Het Rode Kruis is overdonderd. Nog nooit heeft een individuele actie voor Serious Request van 3FM zoveel geld opgehaald als de nagellak-actie van Tijn (6), samen met zijn vader Gerrit Kolsteren. Tijn heeft hersenstamkanker en is ongeneeslijk ziek. Hij wil door nagels te lakken voor Serious Request zoveel mogelijk geld ophalen voor het Rode Kruis. Dat is zijn laatste wens.

Gisterochtend kwam Tijn samen met vader naar het Glazen Huis. Gerrit Kolsteren vertelde over zijn zieke zoon en kondigde de actie aan. Het doel was om 100 euro op te halen voor de slachtoffers van longontsteking, het thema dit jaar van Serious Request. Inmiddels staat de teller van de actie van Tijn al op meer dan 500.000 euro.

Nagellakactie van zieke Tijn (6) een groot succes

"Toen wij vanochtend de laatste stand bekeken heb ik Tijn uitgelegd dat de antibiotica tegen longontsteking 4 euro kost per kind. We hebben nu dus al meer dan honderdduizend kinderen een toekomstperspectief gegeven. Ik kan het amper beseffen, laat staan dat Tijn dat kan", vertelt vader Gerrit in het NOS Radio 1 Journaal.

Ook Merlijn Stoffels, woordvoerder van het Rode Kruis, zag Tijn en zijn vader gisteren hun verhaal doen in het Glazen Huis. "Een kippenvelmoment. Het is afschuwelijk als je nu al weet dat je volgend jaar niet gaat halen. Wat ik heel bijzonder vind, is dat Tijn zei dat hij zelf zes jaar is geworden en op televisie had gezien dat de kinderen waarvoor we geld inzamelen vaak niet ouder worden dan vijf jaar. Dat hij die kinderen wilde helpen. Heel bijzonder", vertelt Stoffels in het NOS Radio 1 Journaal.

Het persoonlijke verhaal van Tijn staat volgens Stoffels ook symbool voor wat de ouders en kinderen in Ivoorkust doormaken. "Door persoonlijke verhalen komt het thema ineens heel dichtbij. Los van het geld ophalen vinden wij het ook belangrijk dat er aandacht komt voor een thema. Dat er gepraat wordt over iets wat ver weg gebeurt, over een stille ramp."

Stoffels vindt het leuk om te zien dat heel Nederland inmiddels aan het lakken is. "Op Twitter gaat het maar door. Iedereen deelt foto's en tagt elkaar. Wij hopen dat het blijft groeien." Tot nu toe lijkt de actie inderdaad te blijven groeien. Veel bekende Nederlanders deelden hun gelakte nagels op Twitter en steunden zo Tijn met zijn actie. Bijvoorbeeld Geert Wilders.

Collega-politicus Jesse Klaver deed ook aan de actie mee.

DJ Hardwell steunt de actie ook en deelt op Twitter zijn gelakte nagels.

Tijn gaat vandaag weer even langs bij het Glazen Huis om door te gaan met zijn nagellak-actie. "Tijn is heel levenslustig", vertelt vader Gerrit. "We wilden een positieve draai geven aan de situatie waarin wij nu zitten. Dat we dit door middel van deze actie voor Serious Request kunnen doen is geweldig."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl