Minister Koenders van Buitenlandse Zaken bij de oprichting van de VN-databank voor bewijsmateriaal van oorlogsmisdaden in Syrië.
NOS Nieuws

Koenders over gifgasaanval: we schieten tekort

"Ik heb de beelden gezien, ik zou dat niemand aanraden. Het is één grote verschrikking", zegt minister Koenders van Buitenlandse Zaken over de gifgasaanval op burgers in Syrië.

Hij vindt dat de Europese landen als collectief tekort schieten bij het tegenhouden van deze chemische oorlogsvoering. "Maar we zijn in ieder geval bezig met de VN-databank met bewijzen, zodat de daders voor de rechter kunnen komen."

Op verzoek van Frankrijk komt de VN-Veiligheidsraad later vandaag bij elkaar. En morgen vindt in Brussel de Syrië-conferentie plaats. Aan deze bijeenkomst nemen ruim 70 landen deel. Koenders heeft meegedaan aan de organisatie.

Taboe

"Het gebruik van chemische wapens is een taboe. Daar moet je dus gezamenlijk in Europa op reageren", zegt Koenders. "Als we dat als Nederland alleen doen slaan we nog geen deuk in een pakje boter." 

Op de Syrië-conferentie gaat het ook over de opvang van vluchtelingen en een politieke oplossing voor Syrië. Nederland heeft zich steeds op het standpunt gesteld dat die oplossing alleen gevonden kan worden als president Assad van het podium verdwijnt en ​berecht wordt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl