Getty Images
NOS NieuwsAangepast

VN beschuldigt Assad van gebruik chloorgas

Een serie aanvallen met chloorgas in Syrië tussen april 2014 en augustus vorig jaar was het werk van de Syrische regering. Dat staat in een VN-rapport waar persbureau Reuters de hand op heeft weten te leggen.

Samen met de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) onderzocht de VN de aanvallen. Ook baseerde de VN zich volgens een anonieme diplomaat op inlichtingen van westerse landen en uit de regio. De diplomaat wist specifieke eenheden te noemen van het Syrische leger die de aanvallen hebben uitgevoerd.

Compleet onwaar

De Syrische regering heeft het gebruik van chemische wapens altijd ontkend. Ook deze keer noemt een bron bij het leger tegenover Reuters het verhaal compleet onwaar. Hij zei dat Syrië de VN beschouwt als een speelbal van sommige landen die terroristen ondersteunen. Damascus omschrijft vrijwel al zijn tegenstanders als 'terroristen'.

Vorige week nog was er opnieuw een vermoeden van het gebruik van chloorgas door het Syrische leger. Reddingswerkers en activisten meldden toen zo'n tachtig gewonden in de oppositiewijk in Aleppo na een aanval met chloorgas in bomvaten.

'Hij ruikt naar chloor, alles ruikt naar chloor!'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl