Een vermoedelijk slachtoffer van de gifgasaanval in Sarmin
NOS Nieuws

Syrië opnieuw beschuldigd van gifgasaanval

Syrische actiegroepen en oppositieleden hebben een gifgasaanval gemeld op de noordwestelijke stad Sarmin. Daarbij zouden zes mensen om het leven zijn gekomen; van tientallen mensen wordt gezegd dat ze ademhalingsproblemen hebben.

Twee mensenrechtenorganisaties beschuldigen de Syrische regering van een oorlogsmisdaad. Ze baseren zich op verklaringen van inwoners van de stad. Een legerwoordvoerder sprak direct tegen dat het leger een aanval met chloorgas heeft uitgevoerd. Volgens hem zitten de opstandelingen achter de aanval.

De aanval zou zijn uitgevoerd met helikopters. Op internet zijn video's geplaatst van jongeren die het slachtoffer zouden zijn van de aanval, maar een onafhankelijke bevestiging van de aanval is niet te krijgen.

Oppositiegroepen beschuldigen regering Assad van gifgasaanval

Volgens oppositieleden is Sarmin twee keer aangevallen. De eerste keer werd een rebellenpositie onder vuur genomen, de tweede keer een woonwijk.

Vernietiging

In 2013 ging president Assad akkoord met de vernietiging van al zijn chemische wapens. Chloorgas valt daar niet onder, omdat chloor ook gebruikt wordt in de industrie en als ontsmettingsmiddel.

De beschuldigingen van het gebruik van chloorgas zijn niet nieuw. De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens heeft vorig jaar al gezegd het zeer aannemelijk is dat Syrië chloorgas inzet tegen de bevolking.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl