AFP

De aanslag in de metro in Sint-Petersburg was volgens het persbureau Interfax een zelfmoordaanslag. Een 22-jarige man zou zichzelf hebben opgeblazen. Bij de aanslag kwamen elf mensen om het leven en raakten 45 mensen gewond.

Het persbureau zegt op basis van anonieme justitiebronnen dat de dader een student economie is uit Centraal Azië, die in Sint-Petersburg woont. Hij wordt in verband gebracht met "radicale islamisten". 

Correspondent David-Jan Godfroid zegt dat terreurbeweging Islamitische Staat behoorlijk actief begint te worden in Centraal Azië. Maar of IS ook iets te maken heeft met deze aanslag, is niet bekend.

Kazachstan

De geheime dienst in Kazachstan, in Centraal Azië, zegt samen te werken met Rusland in het onderzoek naar de dader van de aanslag. Volgens de geheime dienst komt de dader niet uit Kazachstan.

De Russische autoriteiten hebben de berichten over de zelfmoordenaar nog niet bevestigd.

Explosie

De bom explodeerde gistermiddag in een rijdende metro, halverwege twee station. Normaal gesproken wordt de metro na zo'n explosie direct stilgelegd, maar dit keer reed de bestuurder door naar het eerstvolgende metrostation. 

De man kreeg daarvoor veel lof, omdat hij er vermoedelijk levens mee heeft gered. Doordat de metro in het station stond, konden de hulpdiensten makkelijk bij de slachtoffers komen.

Tweede bom

Na de aanslag werd er een tweede bom gevonden bij een ander metrostation in Sint-Petersburg. Deze bom is onschadelijk gemaakt.

De niet ontplofte bom zat verstopt in een brandblusser. In de bom zaten kogeltjes en spijkers.

Sint-Petersburg wat weten we nu

Na de aanslag in Sint-Petersburg werd het metroverkeer in de miljoenenstad stilgelegd. Ondertussen rijdt de metro weer. Alleen op de lijn waar de bom ontplofte, is er beperkt metroverkeer.

Er zijn wel extra veiligheidsmaatregelen genomen in de stad. Bij de ingangen van metrostations zijn strenge controles. Er lopen meer politiemensen rond, vaak met honden.

Ook in andere steden worden mensen extra gecontroleerd in het openbaar vervoer.

STER reclame