Hulpverleners dragen een slachtoffer van de explosie
NOS NieuwsAangepast

'Na de ontploffing kwamen mensen verminkt de metro uit'

"Rook kwam uit de wagons en er waren bloedende mensen met verbrande haren." Een ooggetuige in de metro van Sint-Petersburg beschrijft wat hij zag vlak na de explosie. Bij de ontploffing zijn zeker tien mensen omgekomen, er zijn tientallen gewonden. 

"Mijn vriendin zat in een andere wagon, naast de metro die explodeerde", zegt de ooggetuige in een uitzending van het Russische tv-kanaal Life News. De Britse krant The Independent vertaalde het verslag uit het Russisch. "Mijn vriendin zei dat dat de wagon begon te schudden. Toen ze eruit kwam, zag ze dat mensen verminkt waren."

De Russische autoriteiten gingen eerst uit van een aanslag, maar houden tot nader onderzoek een slag om de arm. Volgens correspondent David Jan Godfroid staat al wel vast dat er een bom is afgegaan. "Als je de beelden ziet, kan je eigenlijk niets anders concluderen. Het is alleen de vraag of het een zelfmoordaanslag is geweest of dat de dader niet in de metro heeft gezeten."

Een tweede bom op een ander station in de stad is onschadelijk gemaakt. Het explosief zat in een kleine koffer die was achtergelaten.

Sint-Petersburg, wat weten we nu

De Nederlandse journalist Pieter Waterdrinker ging langs bij een van de stations waar de metro passeerde voor de ontploffing. "Ik kom al een kwart eeuw in Sint-Petersburg, maar ik heb de inwoners nog nooit zo nerveus gezien", zegt hij aan de telefoon.

Het metroverkeer in de miljoenenstad ligt aan het begin van de avond nog volledig plat. "Je ziet het boven de grond: mensen weten niet hoe ze thuis moeten komen." Ook voor auto's is er amper doorkomen aan. Mensen nemen massaal de auto of taxi, met grote files tot gevolg.

Het is nog onduidelijk hoeveel mensen in de metro zaten tijdens de ontploffing. "Het is een stad met vijf miljoen inwoners, dus het openbaar vervoer zit altijd vol", zegt Waterdrinker.

Waterdrinker legt uit dat de stad zelden te maken heeft gehad met aanslagen. "Inwoners zijn volslagen verbijsterd. Dit is toch meer iets voor Moskou en het buitenland, vinden ze hier." Dat benadrukt correspondent Godfroid. De Russische hoofdstad is de afgelopen twintig jaar vaker getroffen door terroristen.

IS of Tsjetsjeense extremisten?

Als het daadwerkelijk een aanslag is, dan zijn er volgens Godfroid twee hoofdverdachten. "Het zou heel goed kunnen dat Tsjetsjeense extremisten erachter zitten."

Die hebben in de jaren 2000 vaker grote aanslagen gepleegd. Ze zaten onder meer achter de gijzeling in een theater in Moskou in 2002. Daarbij kwamen ruim 150 mensen om het leven. Aanleiding voor de aanslagen was de bloedige oorlog tussen Rusland en Tsjetsjenië.

Een andere optie volgens Godfroid is Islamitische Staat. "Rusland bombardeert op grote schaal IS-doelen in Syrië. De terroristische beweging heeft al gezegd dat daar wraak op zal worden genomen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl