AFP

In een metro in de Russische stad Sint-Petersburg is een bom ontploft. Daarbij zijn volgens de jongste gegevens tien doden gevallen. Over het aantal gewonden komen steeds wisselende meldingen. Het ministerie van Volksgezondheid zegt dat er 39 mensen in het ziekenhuis liggen. 

Na een eerste onderzoek werd vastgesteld dat het om een terroristische aanslag ging, maar die mededeling werd later gecorrigeerd. De hoofdaanklager noemt het voorbarig om over een aanslag te praten.

De bom ontplofte op het ondergrondse traject tussen het metrostation bij het technologisch instituut in Sint-Petersburg en het station Sennaja Plosjtsjad, op ongeveer een kilometer van de Hermitage.

Doorgereden

De metrobestuurder besloot na de ontploffing door te rijden naar Sennaja omdat daar beter hulp kon worden verleend aan slachtoffers. 

Op bewakingsbeelden zou een verdachte zijn gezien, die kort voor het vertrek naar Sennaja Plosjtsjad uit de metro stapte, vermoedelijk met achterlating van een bomkoffer.

Op een ander metrostation in de stad is een tweede bom gevonden, maar die is bijtijds onschadelijk gemaakt. Het explosief zat in een kleine koffer die in de metro was achtergelaten.

Het metroverkeer is stilgelegd en alle metrostations in Sint-Petersburg zijn gesloten.

Op foto's is te zien dat er in het station Sennaja Plosjtsjad na de ontploffing veel rook hing. Gewonden werden op het perron neergelegd voor eerste hulp. Buiten het station stonden al snel veel brandweerwagens en ambulances. 

Beelden van de metrotrein maken duidelijk dat er geen zware bom is gebruikt en dat vermoedelijk één compartiment is getroffen.

President Poetin, die vandaag in Sint-Petersburg is, heeft zijn medeleven betuigd aan de slachtoffers en nabestaanden. Hij heeft opdracht gegeven om de beveiliging in het openbaar vervoer in alle grote steden in Rusland aan te scherpen.

In Moskou werden onmiddellijk extra veiligheidsmaatregelen genomen in de metro.

Frankrijk

Na de aanslag heeft ook Frankrijk besloten tot extra beveiliging van het openbaar vervoer, vooral in Parijs en omgeving. Sinds de aanslagen van IS in 2015 is er op veel plaatsen in Frankrijk al meer politie op de been dan normaal.

Ook het leger helpt met patrouilleren bij metrostations, vliegvelden, musea en andere locaties waar veel mensen komen.

STER reclame