Jesse Klaver speecht op het partijcongres van GroenLinks ANP

GroenLinks wil dat de gaswinning in Groningen onmiddellijk wordt verlaagd naar 18 miljard kuub per jaar en dat dat zo snel mogelijk wordt afgebouwd naar 12 miljard kuub. Dat zegt Kamerlid Van Tongeren naar aanleiding van het kritische rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Nu staat de teller de komende vijf jaar op 24 miljard kuub. 

Ook voor Groningers met kapotte huizen wil GroenLinks een andere regeling. "De schadeafhandeling is nog een onoverzichtelijke bende, als ik het zo mag noemen", zegt Van Tongeren. "Mensen voelen zich niet veilig, maar ze zijn dus ook nog niet veilig."

Het dossier van de gaswinning in Groningen ligt op de tafel van de onderhandelaars voor een nieuw kabinet van VVD, CDA, D66 en GroenLinks. Ze willen alle vier iets anders. Het verlagen van de gaswinning brengt met zich mee dat de overheid minder inkomsten heeft. En verder moeten burgers en bedrijven nog wel kunnen koken en stoken.

Gaswinning Groningen

Bron: CPB Keuzes in kaartVerlaging t.o.v. huidige 24 miljard kuubLagere baten
VVDgeen verlaging, tenzij bewijs onveiligheid
CDAgeen verlaging, wel zo snel mogelijk veilig
D663 miljard kuub0,4 miljard euro
GroenLinks12 miljard kuub1,7 miljard euro

"Hoe hard de eis van GroenLinks is zult u aan Jesse Klaver moeten vragen", zegt het GroenLinks-Kamerlid. "Jesse Klaver heeft gezegd dat GroenLinks niet zal instemmen met een coalitieakkoord om alleen slecht beleid een heel klein beetje beter te maken."

Van Tongeren wil ook dat een ander ministerie dan dat van minister Kamp van Economische Zaken over de veiligheid gaat. En dat de NAM niet meer over de schadeafwikkeling gaat en een flinke som geld in het schadefonds stort. 

Wat VVD, CDA en D66 betreft worden de wensen van de vier partijen besproken aan de onderhandelingstafel en niet zoals GroenLinks nu doet, in de openbaarheid. "Beginnersfoutje", klinkt het daar in de gangen, en "niet handig" en "van ons krijgt u een reactie waar u niets mee kunt in het Journaal."

STER reclame