Bob Dylan in 2012, tijdens de uitreiking van de Medal of Freedom door oud-president Obama.
NOS Nieuws

Bob Dylan komt toch Nobelprijs in Zweden ophalen

Bijna vier maanden na de officiële feestelijke ceremonie komt singer-songwriter Bob Dylan naar Stockholm om de Nobelprijs voor de Literatuur in ontvangst te nemen. Dat heeft de voorzitter van de Zweedse Academie in haar blog bekendgemaakt.

"De Academie zal Dylan het Nobeldiploma en de Nobelmedaille overhandigen, en hem feliciteren met de onderscheiding", schrijft voorzitter Sara Danius.

Bob Dylan werd afgelopen oktober als eerste liedjesschrijver gelauwerd met de vooraanstaande literatuurprijs. Hij liet in november weten dat hij weliswaar zeer vereerd was met de prijs, maar zei dat hij niet in staat was hem persoonlijk op te halen tijdens de officiële prijsuitreiking in december. Dat kwam hem op veel kritiek te staan.

In zijn plaats kwam de Amerikaanse zangeres Patti Smith naar de bijeenkomst in Stockholm.

Geen lezing

Nu Dylan toch naar de Zweedse hoofdstad komt om twee concerten te geven, ziet hij alsnog gelegenheid de Zweedse Academie te bezoeken. Hij geeft dit weekend niet de lezing die Nobelprijswinnaars verplicht moeten houden binnen zes maanden na de toekenning van de prijs. Maar voorzitter Danius blogt dat ze goede redenen heeft om aan te nemen dat Dylan binnenkort een video-opname van die lezing naar Zweden stuurt.

De ontmoeting tussen Dylan en de medewerkers van de academie is besloten; media zijn niet welkom.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl