Bob Dylan op het podium in Frankrijk in 2012
NOS NieuwsAangepast

Bob Dylan stuurt speech en Patti Smith naar Nobelceremonie

Bob Dylan heeft een speech geschreven voor de Nobelceremonie van aanstaande zaterdag. De Nobel Stichting heeft dat bekendgemaakt via Twitter. Lange tijd was onduidelijk of de zanger iets zou bijdragen aan de ceremonie.

Dylan heeft Patti Smith gevraagd om te zingen op de bijeenkomst. Ze zal een van zijn bekendste nummers vertolken, A Hard Rain's A-Gonna Fall.

Het Nobelcomité maakte 13 oktober bekend dat de Amerikaanse zanger dit jaar de Nobelprijs voor Literatuur krijgt. Het duurde twee weken voordat Dylan daarop reageerde.

Nog weer later schreef hij in een brief aan het comité dat hij niet naar Stockholm komt om de prijs op te halen. Eerder gemaakte afspraken verhinderden dat, aldus Dylan.

Het is niet verplicht om de prijs op te komen halen in Zweden. Eerder bleven Doris Lessing, Harold Pinter en Elfriede Jelinek ook weg.

Lezing

Wel moet de winnaar een 'Nobel-lezing' geven binnen zes maanden na de uitreiking. Er worden geen eisen gesteld aan de vorm waarin dat gebeurt. Volgens Zweedse media zal een lid van de Nobel-organisatie de speech voorlezen.

De uitreiking vindt traditioneel plaats op 10 december, de sterfdag van Alfred Nobel. Dit jaar krijgt ook een Nederlander de prijs uitgereikt: Ben Feringa van de Rijksuniversiteit Groningen krijgt de Nobelprijs voor Scheikunde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl