EPA

Delphine Boël geeft zich nog niet gewonnen. Ze wil in hoger beroep alsnog aantonen dat de Belgische voormalige koning Albert II haar vader is. Gisteren oordeelde de rechter van niet. Haar wettelijke vader blijft Jacques Boël - een man van wie vaststaat dat hij niet haar biologische vader is. 

"Dat is heel opmerkelijk, omdat Jacques Boël zelf ook zegt: Delphine Boël is niet mijn dochter", zegt correspondent Joris van Poppel in het NOS Radio 1 Journaal. "Sterker nog, uit een dna-test is al gebleken dat ze niet verwant zijn."

De rechtbank in Brussel zegt dat dna niet bepalend is voor het juridische vaderschap. Van Poppel geeft zijn interpretatie van het vonnis: "Jacques is altijd jouw wettelijke vader geweest, de buitenwereld dacht dat, jij hebt het ook jarenlang gedacht, dus hij blijft het."

Gezorgd als een vader

In de Belgische wet staat dat de echtgenoot van de vrouw die het kind heeft gebaard, ook automatisch de vader is. Dat het niet zijn eigen nakomeling is, doet daar volgens de rechter niets aan af. Hij heeft voor haar immers als een vader gezorgd. 

Het is een grote teleurstelling voor de 49-jarige Boël. De kunstenares voert al jaren strijd voor erkenning en zegt dat er allerlei bewijzen voor zijn. Haar moeder zegt ook: ik weet zeker dat Albert de vader is. 

Voormalig koning Albert II EPA

"De moeder heeft bijna twintig jaar lang een buitenechtelijke relatie gehad met de koning", zegt Van Poppel. "Delphine zag hem heel vaak en noemde Albert papillon - Frans voor vlinder, maar ook papa. Ze zat op schoot bij hem, dus er was wel degelijk veel contact. Maar sinds dat allemaal is uitgelekt, ontkent de koning alles en wil hij niets meer met haar te maken hebben." Albert weigerde bij de rechtszaak aanwezig te zijn.

Het is niet onomstotelijk bewezen dat de oud-vorst daadwerkelijk de vader is. Boël had dat met een dna-test willen bewijzen. De rechter zette gisteren een streep door dat verzoek. De 49-jarige kunstenares gaat tegen het vonnis in beroep. 

"Volgens haar advocaat is het een heel raar juridisch argument", zegt van Poppel. "Die zegt: hoe kan de rechter nou volhouden dat Jacques wettelijk de vader is, terwijl hij dat biologisch gezien duidelijk niet is."

STER reclame