Kunstenares en 'dochter van' Delphine Boël geeft nooit op
Net nu de Belgische koning Albert voor de rechter moet verschijnen, opent er voor het eerst een tentoonstelling van Delphine Boël in een gerenommeerd museum. Delphine Boël - vermeend dochter van Albert en luis in de pels van de Belgische koninklijke familie - krijgt als kunstenares steeds meer erkenning.
"Never give up" is de naam van haar tentoonstelling en ook meteen het levensmotto van Boël. Ze voert al jaren een juridische strijd tegen koning Albert. Ze wil dat hij haar als dochter erkent. Dinsdag moet Albert verschijnen bij de rechtbank om gehoord te worden. Hij weigert ieder contact met haar.
De tentoonstelling in het Brusselse Museum van Elsene laat kunstwerken van Boël van de afgelopen 30 jaar zien. Het thema is overduidelijk: haar vermeende afkomst.
Er staan beelden, fel gekleurde schilderijen en in haar werk gebruikt ze veel woorden. Boven een deur knippert 'love child' in neonlicht. Verderop hangen de woorden 'truth = freedom'. Het schilderij 'Never give up' is een aansporing om nooit op te geven 'als het systeem corrupt is'.
Centraal in de solo-expositie staan haar beelden van papier-maché. Een vrouw in de kleuren van de Belgische vlag, haar hoofd in een kooi en een vrouw met handboeien geketend aan een Vlaamse en een Waalse vlag. In de hoek een bontgekleurde troon.
De moeder van Delphine Boël had bijna 20 jaar een relatie met Albert, toen prins en getrouwd met prinses Paola. "Hij zag Delphine veel, ze zat altijd bij hem op schoot", zegt koninklijk-huisdeskundige Erlend Hamerlijnck. "De eerste zeventien jaar van haar leven was hij er voor haar. Ze noemde hem 'papillon', vlinder." Delphine Boël's wettelijke vader is jonkheer en zakenman Jacques Boël, die tot 1978 met haar moeder getrouwd was.
In België is er weinig twijfel dat Delphine Boël daadwerkelijk de dochter van Albert is. De affaire met haar moeder was bekend. Die zegt ook foto's en documenten te hebben die het vaderschap aantonen. En er is de gelijkenis: Delphine en Albert lijken op elkaar.
Albert heeft het vaderschap nooit ontkend, maar ook nooit erkend. Toen het bestaan van Boël in 1999 in de openbaarheid kwam, verbrak hij alle contact.
Ze doet dit niet voor het geld. Haar wettelijke vader is veel rijker dan Albert.
Na het aftreden van koning Albert in 2013 begon Delphine een juridische procedure om hem te dwingen haar als dochter te erkennen. Volgens de Belgische wet had ze dat voor haar 22ste moeten doen. Maar ze kreeg al gelijk van het Grondwettelijk Hof, dat oordeelde dat het recht haar afkomst te weten zwaarder weegt.
Dinsdag moet Albert komen getuigen voor de rechtbank, al is nog onduidelijk of hij komt opdagen. Boël wil ook graag een dna-test. Daar hoeft Albert niet aan mee te werken.
"Ze doet dit niet voor het geld", zegt Hamerlijnck, die al jaren contact heeft met Boël. "Haar wettelijke vader is veel rijker dan Albert. Ze doet dit om erkenning te krijgen voor wie ze is. En ze geeft nooit op."