NOS NieuwsAangepast

NVWA: geen scherpere controles in Nederlandse slachthuizen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ziet geen reden om in Nederlandse slachthuizen strenger te gaan controleren. Onlangs werd duidelijk dat in een slachthuis in de Belgische stad Tielt varkens zwaar werden mishandeld. In Nederland is de kans daarop erg klein, zegt de NVWA. Het slachthuis in Tielt is voorlopig dicht.

"De situatie in België is niet te vergelijken met die in Nederland", zegt een woordvoerder van de autoriteit. "In Nederland worden alle dieren voor de slacht gekeurd door een dierenarts. In grote slachthuizen loopt er zelfs alle dagen een dierenarts van ons rond. Die kijkt of de dieren wel geschikt zijn om geslacht te worden en hoe het zit met dierenwelzijn. In België is dat niet het geval."

Uit een rapport van de NVWA blijkt dat de regels in Nederlandse slachthuizen goed worden nageleefd. Maar volgens Varkens in Nood is dat onwaarschijnlijk, gelet op alle schandalen in de vleessector.

Klokkenluiders

Daarom heeft de stichting op haar website een oproep gedaan aan klokkenluiders. "Dat kunnen mensen zijn die in een slachthuis werken of daar hebben gewerkt", zegt directeur Baaij. "Met een crowdfundingactie willen we geld ophalen om klokkenluiders een beloning te kunnen geven."

Op dit moment heeft zich nog geen klokkenluider bij Varkens in Nood gemeld.

De misstanden bij het slachthuis in België hebben tot veel verontwaardiging en woede geleid. Zeker nu bekend is geworden dat het slachthuis in Tielt van plan is om uit te breiden om een miljoen varkens per jaar extra te kunnen slachten.

Videobeelden

In het slachthuis in Tielt werden varkens, ook kreupele, aan hun oren over de grond getrokken en geschopt en geslagen. Activisten van Animal Rights werkten undercover in het slachthuis en konden zo videobeelden van de mishandelingen maken. Nadat die beelden naar buiten waren gekomen, sloot de Belgische overheid het slachthuis voorlopig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl