Devin Nunes EPA

Devin Nunes, de voorzitter van de inlichtingencommissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, ligt zwaar onder vuur. Kopstukken van de Democratische Partij willen dat hij zich terugtrekt uit het onderzoek naar de banden tussen Team Trump en Rusland. 

Nunes is in opspraak geraakt nadat hij op eigen houtje met iemand had gesproken bij het Witte Huis. Daarbij zou hij vertrouwelijke informatie hebben gedeeld zonder eerst de overige leden van de commissie op de hoogte te stellen.

Ook zei Nunes na de ontmoeting dat Trump of leden van zijn campagne mogelijk toevallig zijn afgeluisterd door de inlichtingendiensten. Die uitspraak, die hij niet kon hard maken, greep Trump aan om te stellen dat hij zich deels gerehabiliteerd voelde na de kritiek op zijn claim dat Obama hem had afgeluisterd.

Hooggeplaatste Democraten vinden dat Nunes met zijn acties duidelijk partij heeft gekozen. Zij willen dat de Republikeinse partij ervoor zorgt dat Nunes zich terugtrekt. "Met zijn gedrag heeft hij het werk van de commissie bezoedeld", zei de Democratische leider in het Huis Nancy Pelosi. De uitkomsten van het onderzoek zouden nu niet langer betrouwbaar zijn.

Vertrouwelijkheid

Nunes zelf weigert te zeggen wie hij bij het Witte Huis heeft gesproken. Wel liet hij doorschemeren dat het niet om een adviseur van Trump ging, maar om iemand van de inlichtingendienst. Volgens Nunes was het vanwege de vertrouwelijkheid noodzakelijk dat het gesprek bij het Witte Huis plaatsvond.

Ook de Amerikaanse regering wil niets kwijt over het gesprek. Trump zei eerder wel dat hij het werk van de voorzitter van de inlichtingencommissie waardeert. De president schreef op Twitter dat de commissie zich beter bezig kan houden met een deal die Bill en Hillary Clinton zouden hebben gesloten met Rusland.

STER reclame