De afsluiting in de richting van Den Haag zorgt voor een verkeerschaos rondom Amsterdam
NOS NieuwsAangepast

Gestrande reizigers A4 'maken er maar iets gezelligs van'

"Ik sta al 2 uur en 20 minuten stil", vertelt Patrick op de Facebookpagina van de NOS. De Schipholtunnel in de A4 is dicht en daardoor is er een verkeersinfarct in Amsterdam en omstreken ontstaan. Auto's rijden heel langzaam of staan helemaal stil. Patrick is ook gestrand en wat hij mee had om te eten en te drinken is inmiddels op.

Ook Mariëlle staat vast en ze is niet alleen. "Ik en mijn medereizigers in de bus 346 richting Haarlem staan al vanaf 15.40 uur vast. We maken er gezamenlijk maar iets gezelligs van. Hopen dat wij binnen nu en een half uur in Haarlem zijn."

Op beelden op Twitter is te zien hoe langzaam de auto's rijden op de A4. Sommigen staan ook helemaal stil. Ruud kan tenminste nog een beetje rijden.

De tunnel blijft nog dicht tot sowieso na de ochtendspits morgenvroeg, dus de problemen zullen niet snel minder worden. "Daarom adviseer ik ook iedereen in Amsterdam en omstreken om morgen thuis te werken", zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Kabels kapot

Vanmiddag is er in de Schipholtunnel een brand ontstaan in de technische installatieruimte. Daarbij zijn tientallen kabels kapot gegaan, waardoor de stroomvoorziening kapot is en onder meer de verlichting en camera's het niet meer doen. "We kunnen de tunnel echt niet openen voordat dit is opgelost", zegt de woordvoerder.

De problemen op de A4 zijn heel groot, want de Schipholtunnel is een belangrijke plek. Rijkswaterstaat probeert zoveel mogelijk mensen om te leiden via de A9 en A5.

De verkeerssituatie in Amsterdam rond 18.30 uur

Op de A4 rijden dagelijks rond de 200.000 mensen, vertelt een woordvoerder van de ANWB. "Het is een van de belangrijkste wegen van Nederland, daarom is de weg ook zo breed."

Ik kan maar een ding zeggen: mijd het gebied rondom Schiphol.

Woordvoerder ANWB

De situatie van vandaag is vergelijkbaar met de politiecontroles bij Schiphol van augustus vorig jaar, zegt de woordvoerder. Toen stonden de afritten naar Schiphol helemaal vast. "Alleen nu is de situatie nog erger, want ook het doorgaande verkeer is de dupe. En nu ís er niet eens een afrit. Ik kan maar een ding zeggen: mijd dat gebied."

Ga met de trein

Hij adviseert alle mensen die morgen op Schiphol moeten zijn om met de trein te reizen. "Ga niet omrijden met de auto, want dat zorgt alleen maar voor meer drukte en vertraging."

Ook wordt geadviseerd om veel meer tijd uit te trekken voor reizen naar Amsterdam. "En mensen die richting de Bollenstreek reizen, kunnen het beste via de officiële omleidingsroute die staat aangegeven." En moet je ergens zuidelijker zijn? "Ga dan via Utrecht."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl