NOS NieuwsAangepast

Trump provoceerde Merkel met 'NAVO-rekening' van 345 miljard euro

President Trump heeft bondskanselier Merkel bij haar bezoek aan de VS een geprinte factuur overhandigd, waarop stond dat Duitsland nog 345 miljard euro moet betalen aan contributie aan de NAVO. Dat melden Britse en Amerikaanse media.

Merkel zou niet van plan zijn iets te doen met de factuur, die haar onlangs in handen werd gedrukt toen ze met Trump kennismaakte in Washington.

Een dag na hun, volgens diverse media, moeizaam verlopen ontmoeting twitterde Trump dat hij een geweldig gesprek had gehad met Merkel, "maar Duitsland moet nog grote sommen geld betalen aan de NAVO en de VS voor de krachtige en zeer dure defensie die aan Duitsland geleverd wordt".

Volgens afspraken tussen de NAVO-lidstaten moet elk lid minstens 2 procent van het bruto nationaal product aan defensie besteden. Duitsland hoort bij de vele landen die dat niet halen. Trump heeft zijn medewerkers laten berekenen wat Duitsland volgens die norm de afgelopen twaalf jaar te weinig heeft betaald. Daarbovenop komt een flinke rente en dat zou resulteren in het bedrag van 345 miljard euro.

In Duitse en NAVO-kringen is met verontwaardiging gereageerd op 'de provocatie' van Trump. Een Duitse minister, die anoniem wil blijven, noemde het een schandalige actie.

Trump provoceert Merkel met NAVO-rekening

De Duitse minister van Defensie Von der Leyen verwierp het idee dat Duitsland bij de VS of de NAVO in het krijt zou staan. "We hebben geen schulden bij de NAVO. Ons defensiebudget gaat ook naar vredesmissies van de VN, naar onze Europese missies en naar onze bijdrage aan de strijd tegen terrorisme", zei ze in een verklaring.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl