AFP

Bondskanselier Merkel gaat over bijna twee weken naar Washington voor een bezoek aan president Trump. Het is de eerste keer dat de twee elkaar rechtstreeks spreken. Op een veiligheidsconferentie in München heeft Merkel afgelopen maand al wel een gesprek gehad met vice-president Pence.

Merkel had een uitstekende verstandhouding met de Democraat Barack Obama, maar van een goede band met diens Republikeinse opvolger Trump is nog geen sprake. Kort na diens beëdiging stelde ze een aantal voorwaarden aan verdere samenwerking van Duitsland met de VS.

Die samenwerking noemde ze op zich een hoeksteen van het buitenlands beleid van Duitsland, "maar wij stellen wel eisen aan democratische rechten en vrijheden en hechten veel waarde aan het respecteren van iedereen, ongeacht afkomst, huidskleur, religie of seksuele geaardheid", zei Merkel.

Later uitte ze telefonisch scherpe kritiek op het omstreden inreisverbod dat Trump afkondigde voor mensen uit zeven moslimlanden. Gevraagd naar een reactie op Trumps kritiek op journalisten en media ("de vijanden van het volk") wees Merkel bij herhaling op het belang van een vrije pers.

Rampzalig beleid

Trump zelf had eerder in een interview met twee Europese kranten het immigratiebeleid van Merkel rampzalig genoemd

Hij zei tegen Bild en de Britse Times dat hij Merkel bewondert als een groot leider. "Maar het is jammer wat er allemaal gebeurd is", antwoordde hij op een vraag over de vluchtelingencrisis in Europa. "Ik wil zo'n situatie voorkomen. De mensen willen niet dat anderen hun land binnenkomen en alles verwoesten."

Diplomaten verwachten dat al deze thema's op 14 maart in Washington aan de orde zullen komen, net als de wereldeconomie, de NAVO, de banden met Rusland en China en de strijd tegen IS.

STER reclame