Merkel belooft Trump: ja, wij gaan meer geld uitgeven aan defensie
Bondskanselier Merkel, op bezoek in Amerika, heeft herhaald dat Duitsland meer geld zal uitgeven aan defensie. Ze verzekerde president Trump dat Berlijn in 2024 het streefgetal van 2 procent van het bruto binnenlands product voor defensie haalt. De extra uitgaven voor het Duitse leger zijn vooral gericht op de dreiging van IS en Rusland.
In februari verklaarde de Duitse minister van Financiën Schäuble al dat de militaire uitgaven omhooggaan.
De regering-Trump dringt er al een tijd bij de Europese NAVO-partners op aan meer geld te besteden aan defensie. Minister Mattis zei eerder dat Amerika de betrokkenheid bij de NAVO zal verminderen als de bondgenoten niet evenredig bijdragen aan de alliantie. Hij benadrukte wel dat de VS de NAVO trouw blijft.
Defensieuitgaven als percentage van het BBP
Amerika | 3,6 | |
Duitsland | 1,2 |
De landen van de NAVO kwamen in 2014 op een top overeen om jaarlijks 2 procent van het BBP uit te geven aan defensie. In dat jaar kwamen slechts 5 van de 28 bondgenoten aan dat bedrag.
Op een gezamenlijke persconferentie met Merkel bedankte Trump de Duitsers voor hun inspanningen in Afghanistan. Meer dan 50 Duitse militairen kwamen om bij missies in dat land. Hij zei ook dat NAVO-landen Amerika nog veel geld verschuldigd zijn van afgelopen jaren.
Hij en Merkel spraken ook over andere zaken, zoals de wereldeconomie. Beiden waren het er over eens dat het handelsbeleid fair moet zijn, maar Merkel en Trump hebben verschillende opvattingen over bijvoorbeeld handelsovereenkomsten. Duitsland wil die graag in Europees verband afsluiten, terwijl de regering-Trump dat bilateraal wil doen.
Duitsland is een grote investeerder in de VS. Het heeft een handelsoverschot van 270 miljard euro en heeft dus veel te verliezen als er Amerikaanse importheffingen komen. Duitsland is goed voor 750.000 arbeidsplaatsen in de VS.
Het was de eerste keer dat de twee regeringsleiders elkaar ontmoetten en de verwachtingen waren hooggespannen. Merkel werd vriendelijk, maar zakelijk ontvangen door Trump.
De betrekkingen tussen de Verenigde Staten en Europa staan onder hoogspanning. Trump heeft weinig op met de EU en is vooral bezig met zijn America First-politiek. Merkel daarentegen is pro-Europees en wil graag samenwerken, bijvoorbeeld op het gebied van het klimaat.