Matthijs de Ligt Pro Shots

Matthijs de Ligt maakt zijn debuut voor het Nederlands elftal in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Bulgarije. De 17-jarige verdediger van Ajax heeft in Sofia een basisplaats als vervanger van de geblesseerde Stefan de Vrij.

De Vrij had afgelopen week last gekregen van een bloeduitstorting aan zijn onderbeen. Bondscoach Danny Blind had vrijdag tijdens de persconferentie nog de hoop dat de kwetsuur van de Lazio-speler zou meevallen.

Blessures

"Het heeft ook te maken met de blessures van alle rechtsbenige centrale verdedigers zoals Bruma, Van Dijk en zelfs Vlaar", verklaart Blind de keuze voor De Ligt.

Blind verrast met basisplaats voor De Ligt (17)

De Ligt is daarmee de jongste Oranjedebutant in 86 jaar sinds Mauk Weber in 1931 en de zesde speler die op 17-jarige leeftijd in het Nederlands elftal debuteert.

"Natuurlijk stel ik me kwetsbaar op door hem te selecteren en op te stellen, maar volgens mij zie ik geen andere spelers over het hoofd. Ik vind De Ligt een uitstekende speler, ik heb vertrouwen in hem."

Sneijder op de bank

Een andere opvallende keuze is dat Davy Klaassen in de basisopstelling de voorkeur boven Wesley Sneijder krijgt.

Basisopstelling Nederland: Jeroen Zoet; Rick Karsdorp, Matthijs de Ligt, Bruno Martins Indi, Daley Blind; Georginio Wijnaldum, Kevin Strootman, Davy Klaassen; Arjen Robben, Bas Dost, Quincy Promes.

De opstelling van Oranje in beeld NOS

STER reclame