Matthijs de Ligt, de jeugdige verdediger van Ajax Pro Shots

Toen Feyenoord in mei 1999 het laatste kampioenschap uit de clubhistorie vierde, was Vivian de Ligt zes maanden zwanger. Op 12 augustus van dat jaar werd Matthijs geboren in Leiderdorp. En nu, ruim zeventien jaar later, is hij de groeibriljant uit de kweekvijver van Ajax. 

De Ligt, die Jaap Stam als zijn grote voorbeeld ziet, is de jongste speler in de selectie van Ajax. Nog jonger dan Justin Kluivert. Maar op basis van de speelminuten die De Ligt maakte in alle competities, zou je zeggen dat hij over ervaring al niet meer hoeft te klagen.

De Ligt kwam namelijk alleen dit seizoen al in actie in de eredivisie, Europa League, KNVB-beker, Jupiler League, eredivisie onder 19, de Europese Youth League en met Oranje onder 19 in de EK-kwalificatie. 

Matthijs de Ligt met links Abdelhak Nouri en rechts Frenkie de Jong Pro Shots

"Zo gaat dat het hele seizoen al", vertelt De Ligt. "Ik hoor meestal een paar dagen van tevoren bij welk team ik moet spelen. Het verschilt echt per week. Er is niet echt een duidelijke afspraak gemaakt over waar ik speel. Ik speel in het team waar ze me het meest nodig hebben."

Schipperen

De Ligt speelde verspreid over het hele seizoen al elf wedstrijden in het eerste van Ajax. Tussendoor was hij een belangrijke schakel in de A1 en bij Jong Ajax. "Ik vind het niet vervelend. Ik kan er goed mee omgaan. Elk elftal heeft wel iets", legt De Ligt uit.

"Bij de A1 speel je met al je vrienden, bij Jong Ajax speel je met goede spelers ook lastige wedstrijden en in het eerste doe ik vooral heel veel ervaring op. Ik vind het daarom niet erg om te schipperen tussen verschillende teams."

Statistieken in Ajax 1


WedstrijdenMinutenGoals
Eredivisie51631
KNVB-beker32561
Europa League32700

Toch wordt De Ligt niet echt voorzichtig gebracht door trainer Peter Bosz. Hij is de stand-in voor Davinson Sánchez en Nick Viergever en is in die rol de Duitser Heiko Westermann al voorbijgestreefd. In het Europa League-duel met FC Kopenhagen moest hij de geschorste Sánchez vervangen. Maar die wedstrijd verliep niet zoals het zou moeten. 

Luchtduel

"Ik voel me nu prima", zegt De Ligt daags na het verlies in Kopenhagen (2-1). Maar dat was de avond ervoor wel anders. De Ligt voelde zich verantwoordelijk voor de 2-1 van FC Kopenhagen. Volgens de jongeling had hij het luchtduel met Andreas Cornelius moeten winnen.

"Dat vind ik nog steeds. Ik heb gehoord dat de trainer zei dat het kan gebeuren, maar het was gewoon een fout. Het zit nog steeds wel in mijn hoofd, maar ik moet het vergeten. Ik kan er niks meer aan doen."

De Ligt heeft Ajax op 2-1 gebracht Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De Ligt wil niet te ver vooruitkijken, maar kenners voorspellen hem een gouden toekomst. En ook de media zijn lyrisch. "Ik zie wel waar ik eindig, zo sta ik erin. De media zijn de ene keer positief, de andere keer negatief. Het is heel leuk om dit allemaal mee te maken, maar de media beslissen niet over mijn toekomst. Dat doen de club, de trainer en ikzelf. Daar heb ik de andere mensen niet voor nodig. Ik trek me er niet heel veel van aan."

Toch is die aandacht niet altijd te negeren, geeft De Ligt toe. "Met Justin Kluivert heb ik het er soms over. Bij hem is het nog extremer. Helemaal in zijn beginperiode was het allemaal geweldig. En nu moet hij terug naar de A1 en het daar weer laten zien. Maar ik denk dat Justin en ik sterk genoeg zijn om het eerste te halen."

Rijlessen en studie

Nu heeft De Ligt ook nog andere dingen aan zijn hoofd. Hij is bezig met rijlessen en na dit seizoen moet hij gaan nadenken of hij nog een studie wil doen. "Ik heb vorig jaar mijn havo-diploma gehaald en ik moet volgend jaar beslissen of ik nog iets moet doen of niet. Als ik iets ga doen, zal het iets met economie zijn."

En wat vindt hij van het feit dat hij is geboren na het laatste kampioenschap van Feyenoord? "Ik ben niet bezig met feitjes. Ik denk dat de hele selectie het doel heeft om kampioen te worden. Maar het is natuurlijk wel een leuke statistiek die nog even blijft staan als wij kampioen worden", besluit hij met een lach.

STER reclame