VVD, CDA, D66 en GroenLinks willen samen onderzoeken of ze een kabinet kunnen vormen
NOS NieuwsAangepast

VVD, CDA, D66 en GroenLinks onderhandelen over kabinet

VVD, CDA, D66 en GroenLinks willen samen onderzoeken of ze een kabinet kunnen vormen. De partijleiders hebben vanochtend voor het eerst samen gepraat met verkenner Schippers. Na afloop zeiden ze allemaal dat ze bereid zijn om verder te praten, al benadrukten ze ook dat er grote verschillen zijn.

VVD-leider Rutte zei dat in de verdere gesprekken duidelijk moet worden waar de inhoudelijke pijnpunten liggen. CDA-voorman Buma benadrukte dat bij de partijen het besef is dat er een volgende fase moet komen. D66-voorman Pechtold noemde het een belangrijk moment. GroenLinks-voorman Klaver zei op de vraag of hij denkt dat de verschillen te overbruggen zijn dat hij dat niet weet. Maar hij vindt dat hij de verantwoordelijkheid en de plicht naar de kiezers heeft om te kijken of hij meerderheden kan vinden om zijn idealen te realiseren.

Verslag verkenner

Verkenner Schippers brengt maandag verslag uit aan de Tweede Kamer. Dinsdag is dan een Kamerdebat en de verwachting is dat kort daarna een informateur wordt benoemd.

Schippers ontving vanochtend eerst Eerste Kamervoorzitter Broekers. Die noemde het handig, nuttig en comfortabel voor de stabiliteit als het kabinet een meerderheid heeft in de Eerste Kamer. Maar ze voegde eraan toe dat de ervaring van de afgelopen periode laat zien dat het ook goed is gegaan toen de coalitie helemaal niet over zo'n meerderheid beschikte.

De vraag wat haar voorkeur heeft, wilde Broekers na afloop niet beantwoorden. "Ik heb gewoon geconstateerd wat de situatie is en daar moet Schippers een conclusie uit trekken." Als er een kabinet komt van VVD, CDA, D66 en GroenLinks heeft dat een meerderheid in zowel de Tweede als de Eerste Kamer.

VVD, CDA, D66 en GL willen onderhandelen over nieuw kabinet

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl