NOS NieuwsAangepast

Londen rouwt, maar gaat door met leven

"De sfeer in Londen is vrij normaal", zegt correspondent Suse van Kleef. "Twee uur na de aanslagen zat ik in de metro en daar gedroeg iedereen zich alsof het een dag was als alle andere. Er wordt gerouwd en men is geschokt, maar bij veel Londenaars leeft ook het idee: 'blijkbaar hoort dit er tegenwoordig bij'."

"Vooralsnog doet men het ook alleen af met de politie. Het leger wordt nog niet ingezet. Er zijn alleen extra agenten op de been, gewapend en ongewapend, vooral op toeristische plekken."

Premier May riep de inwoners van de stad gisteren expliciet op vandaag het leven te hervatten als normaal. "Ze was aangeslagen, maar strijdbaar. Wij buigen niet voor terreur, was de boodschap", zegt Van Kleef.

"Zelf geeft ze het goede voorbeeld, door het parlement zitting te laten hebben. Het vragenuurtje gaat gewoon door. Op de agenda staan internationale handel en vrouwenrechten, maar er zullen ook wel vragen over veiligheidsmaatregelen voorbijkomen."

'Wat kun je doen? Je moet toch van A naar B komen'

In de Britse kranten is er vanmorgen uiteraard veel aandacht voor de aanslag. "De maniak die Groot-Brittannië in het hart raakte", kopt sensatiekrant The Sun bij een foto van de stervende dader. Ook andere kranten tonen de man op een brancard.

The Guardian heeft juist aandacht voor de ongewapende politieman die omkwam. Op de bijgaande foto probeert een politicus tevergeefs de 48-jarige Keith Palmer te redden.

"Hij verliet vanochtend zijn huis in de verwachting na zijn dienst weer thuis te komen", schreef de politiecommissaris verslagen in een eerbetoon aan Palmer, die vijftien jaar in dienst was. "Hij stierf terwijl hij moedig zijn werk deed: onze stad beschermen en het hart van de democratie", voegde burgemeester Khan van Londen daaraan toe.

Verschillende parlementariërs uiten via Twitter hun verdriet over de dood van Palmer.

Langzaam komen er meer feiten over de andere slachtoffers naar buiten. Zo zijn er onder de gewonden drie Franse tieners op schoolreis, vijf Zuid-Koreanen en twee Roemenen.

"We zullen vandaag nog wel meer nationaliteiten te horen krijgen", verwacht Van Kleef. "Dit is een enorm drukke plek met veel toeristen."

Handlangers?

De identiteit van de dader is nog niet bekendgemaakt. Wel lijkt duidelijk dat hij beïnvloed is door de radicale islam en een bekende van de politie was. "Omdat het onderzoek nog loopt, willen ze nog geen namen noemen. Misschien hopen ze dat een terreurgroep de aanslag opeist met zijn naam, dat zou dan een aanwijzing kunnen zijn over handlangers."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl