Yusuf Altuntas van Milli Görüs
NOS NieuwsAangepast

Turkse moskeeën in Nederland uiten kritiek op Erdogan

Twee koepelorganisaties van Turkse moskeeën uiten voor het eerst openlijk kritiek op de Turkse president Erdogan. De Nederlandse koepels zijn gewoonlijk op zijn hand, maar de laatste verbale aanval van de president op Europese landen keuren ze af. Dat schrijft Trouw na contact met de moskeeën.

Erdogan zei gisteren: "Als Europa zo doorgaat, kunnen Europeanen over de hele wereld niet meer veilig over straat". Of het om een waarschuwing of een dreigement gaat, maakte hij niet duidelijk.

Bestuurslid Yusuf Altuntas van de conservatief-islamitische moskeekoepel Milli Görüs noemt die uitspraak "het toppunt". "Dit is niet de juiste taal voor een president." Zijn organisatie telt vijftig moskeeën in Nederland.

De Stichting Islamitisch Centrum Nederland (SICN), ook met vijftig moskeeën, sluit zich bij de kritiek aan, laat voorzitter Fikrit Demirtas weten. "Wij zijn ook Europeanen: we wonen hier al meer dan vijftig jaar. Krijgen wij straks ook te maken met geweld?"

Imagoschade

De koepels vrezen dat de uitspraak van Erdogan schade zal toebrengen aan het imago van de Turkse gemeenschap in Nederland, schrijft de krant.

De grootste koepel, Diyanet, met 145 moskeeën in Nederland, wil niet reageren. Diyanet wordt aangestuurd door de Turkse overheid. Volgens een woordvoerder wordt nooit ingegaan op politieke kwesties.

Erdogan deed zijn uitlatingen op een bijeenkomst met journalisten in Ankara. Hij verwees daar ook naar Rotterdam, dat de Turkse minister Kaya van Familiezaken niet toeliet tot het Turkse consulaat en een daarop volgende demonstratie van Turkse Nederlanders door de ME liet beëindigen.

"Turkije is geen land waar je aan kunt duwen en trekken, waarvan je met de eer kunt spelen, waarvan je ministers kunt uitzetten, waarvan je de burgers over de grond kunt slepen", zei Erdogan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl