Turkije noemt het politieoptreden disproportioneel
NOS NieuwsAangepast

Turkije doet oproep: slachtoffers politiegeweld Rotterdam, meld je

Het Turkse consulaat in Rotterdam heeft Turkse Nederlanders die afgelopen weekend in aanraking zijn gekomen met de politie, gevraagd zich te melden. Ook roept het consulaat demonstranten op om foto's en andere gegevens op te sturen.

De consul wil hiermee naar Nederlandse instanties stappen en melding maken van het optreden van de politie in Rotterdam, dat volgens de Turkse regering buitensporig was. De Turkse oproep werd gisteren via Twitter gedaan.

Eerder vandaag uitte de Turkse regering scherpe kritiek op het optreden van de Nederlandse politie zaterdagavond. In een verklaring noemt het ministerie van Buitenlandse Zaken het optreden van de politie tegen "onschuldige Turkse burgers" buitenproportioneel.

Turkije vraagt om juridische stappen naar aanleiding van het "wangedrag" van de politie in Rotterdam. Ook wil de Turkse regering informatie over de toestand van de gewonden.

Het korps in Rotterdam wil alleen kwijt dat er geen fouten zijn gemaakt bij het optreden van zaterdagavond. "Onze operatie is perfect gegaan, volgens het boekje", zegt de politie.

Honden

De Rotterdamse politie maakte gisteren bekend dat bij de rellen die ontstonden na het gedwongen vertrek van minister Kaya uit Rotterdam zeven mensen gewond zijn geraakt, onder wie een politieman.

De politie zette het waterkanon en honden in tegen betogers bij het Turkse consulaat. Enkele demonstranten bekogelden de politie met flessen en stenen. Politie te paard kwam ook tussenbeide.

President Erdogan zei gisteren dat "zij die honden en haat op ons loslaten de prijs daarvoor zullen betalen".

Ontboden

De Nederlandse zaakgelastigde is vanochtend ontboden op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Ankara om het protest in ontvangst te nemen.

Het tweede formele protest dat de diplomaat overhandigd kreeg, gaat over de behandeling van minister Kaya. Die beklaagde zich bij terugkomst in Turkije gisteren over ruw optreden van de Rotterdamse politie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl