De gevolgen van een eerder bombardement op Idlib, Noord-Syrië
NOS NieuwsAangepast

Meer dan dertig burgerdoden bij luchtaanval Syrië

Bij een luchtaanval in het noorden van Syrië zijn maandagavond zeker 33 vluchtelingen omgekomen die in een schoolgebouw waren ondergebracht. Dat meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, een monitor van de strijd in Syrië die gegevens van informanten ter plekke verwerkt.

Ook het Syrische staatspersbureau Sana meldt het bloedbad dat werd aangericht in Mansur, in gebied dat in handen is van IS. Volgens het Observatorium is de door de VS geleide coalitie tegen IS verantwoordelijk voor de aanval.

In het schoolgebouw zouden zo'n veertig gezinnen zijn ondergebracht, die op de vlucht zijn geslagen voor het oorlogsgeweld. Onder de slachtoffers zijn ook vrouwen en kinderen.

Moskee

Vorige week kwamen ook al meer dan veertig burgers om bij een luchtaanval in Noord-Syrië; toen vielen de slachtoffers in een moskee in Jina. Volgens de VS was dat niet het werk van de internationale coalitie.

In het gebied zijn ook gevechtsvliegtuigen van de Russische en Syrische luchtmacht actief. In Syrië is sinds eind december een gevechtspauze van kracht, maar die geldt niet voor de strijd tegen Islamitische Staat en andere jihadistische strijdgroepen.

Turkije

Elders in Syrië, in het noordwestelijke grensgebied met Turkije, kwam het vanmorgen tot nieuwe confrontaties tussen Turkse militairen en Syrisch-Koerdische strijders. In het Turkse Hatay werd langs de grens een Turkse militair doodgeschoten door een scherpschutter uit Koerdisch gebied in Syrië.

En in Afrin vielen tien gewonden onder de Koerdische burgerbevolking nadat Turkse militairen enkele dorpen in de regio onder vuur hadden genomen. Turkije beschouwt de Syrisch-Koerdische strijders als terroristen, hoewel ze zich - evenals Turkije - richten tegen extremistische organisaties als IS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl