Hulpverleners in actie na een eerdere luchtaanval in de provincie Idlib
NOS NieuwsAangepast

VS: luchtaanval op moskee Syrië niet door ons

De Verenigde Staten hebben de verantwoordelijkheid voor de luchtaanval op een moskee in de Syrische stad Jina afgewezen. Volgens het Pentagon is gisteravond wel een luchtaanval uitgevoerd, maar gebeurde dat in de naburige provincie Idlib en was de aanval niet gericht op een moskee.

Bij de aanval in Jina, dat net in de provincie Aleppo ligt, kwamen volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zeker 46 moskeebezoekers om het leven. Ze werden verrast tijdens het avondgebed.

Onduidelijk is wie er verantwoordelijk voor is. Syrische en Russische gevechtsvliegtuigen voeren in het gebied geregeld luchtaanvallen uit op tegenstanders van president Assad, maar ook de internationale coalitie onder leiding van de Amerikanen is er actief. De rebellengroepering Ahrar-al-Sham wees met de beschuldigende vinger naar de VS.

Al-Qaida

In een reactie op het nieuws zeggen de Amerikanen dat ze gisteravond een luchtaanval hebben uitgevoerd op een bijeenkomst van al-Qaida-strijders in Idlib. Daarbij zou een onbekend aantal strijders zijn omgekomen.

Een moskee die in de buurt van het doelwit staat, is volgens een woordvoerder van het Pentagon ongeschonden. Wel wordt nog onderzocht of de aanval ook het leven heeft gekost aan burgers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl